Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amazon

  Amazon sprema najveće rezove u istoriji kompanije

  Amazon planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih u korporativnim i tehnološkim sektorima početkom ove sedmice, navodi se u izveštaju The New York Timesa.

  Deonice Amazona pale su oko 2,5 odsto u ponedeljak.

  Rezovi bi bili najveći u istoriji kompanije, a prvenstveno bi uticali na Amazonovu organizaciju, maloprodajni sektor i ljudske resurse. Prijavljena otpuštanja predstavljala bi manje od jedan odsto Amazonove globalne radne snage i 3 odsto njegovih korporativnih zaposlenih.

  Izveštaj prati smanjenje broja zaposlenih u drugim tehnološkim firmama.

  Meta je prošle sedmice objavila da otpušta više od 13 odsto svog osoblja, ili više od 11.000 zaposlenih, a Tviter je otpustio otprilike polovinu radne snage u danima nakon što je Elon Mask kupio tu društvenu mrežu za 44 milijarde dolara.

  Amazon je od 1. decembra 2021. godine imao 1,6 miliona zaposlenih s punim i skraćenim radnim vremenom. New York Times je rekao da ukupan broj otpuštanja „ostaje promenljiv“ i da bi se mogao promijeniti.

  Predstavnik Amazona nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

  Sezona praznične kupovine je ključna za Amazon i obično je sezona u kojoj je kompanija povećava broj zaposlenih kako bi zadovoljila potražnju.

  Ali Andy Jassy, koji je preuzeo dužnost izvršnog direktora u julu 2021, bio je u režimu rezanja troškova kako bi sačuvao gotovinu dok se firma suočava sa usporavanjem prodaje i sumornom globalnom privredom.

  Najgora godina od 2008.

  Poslednjih meseci Amazon je ugasio svoju telezdravstvenu uslugu, ukinuo neobični projektor za videopozive za decu, zatvorio sve osim jednog od svojih pozivnih centara u SAD, ukinuo robota za dostavu, zatvorio loše fizičke lance i odlažu se neke nove lokacije skladišta.

  Amazon je izvestio o razočaravajućoj zaradi u trećem tromesečju u oktobru koja je preplašila ulagače i uzrokovala pad deonica za više od 13 procenata. To je označilo prvi put da je Amazonova tržišna kapitalizacija pala ispod jednog triliona dolara od aprila 2020.

  Deonice Amazona pale su za oko 41 odsto u ovoj godini i beleže najgoru godinu od 2008.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE