Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Alibaba uskoro u Srbiji?

  Državna sekretarka u Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je danas da kineske kompanije vide veliki strateški značaj za pozicioniranje u Srbiji, pre svega u oblasti e-trgovine i logistike i dodala da je kineska kompanija Alibaba zainteresovana da u Srbiji nađe partnera za otvaranje logističkog centra.

  „Poznata kineska kompanija Alibaba ima svoj distributivni centar u Frankfurtu za EU, ali su jako zainteresvani da u Srbiji nađu partnera za jedan takav logistički centar“, istakla je Matić pred otvaranje skupa „Informatički put svile za informatičku povezanost“, povodom posete Nacionalne komisije za reforme i razvoj Kine.

  Prema njenim rečima, to bi omogućilo ne samo distribuciju kineskih prozvoda, nego i robe koju srpske kompanije proizvode i tako bi mogle da se plasiraju na druga tržišta, pre svega kinesko.

  Matić je rekla da ima puno prostora za saradnju Srbije i Kine u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija.

  Dodala je da današnji sastanak sa predstavnicima državnih i privrednih institucija i kompanija iz Kine i Srbije predstavlja početak tehničke pripreme Memoranduma o razvoju informatičkog puta svile koji je prošle godine potpisan.

  Matić je istakla da se tim memorandumom otvaraju mnogobrojne oblasti za saradnju, a da će se na današnjem sastanku fokusirati na četiri prioritetne oblasti, koje su usaglašene sa kineskom stranom.

  „To je ubrzani razvoj elektronske trgovine, razvoj logistike i razmena tržišnih informacija, kao i rad na onlajn turizmu i projektima pametnih gradova“, rekla je Matić.

  Naglasila da je za 2016. godinu obim bilateralne trgovine Srbije i Kine iznosio 590 miliona dolara, sa rastom od 8,2 odsto, a da je za prva četiri meseca ostvaren rast od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

  Zamenik generalnog direktora Sektora za industriju visoke tehnologije Nacionalne komisije za reforme i razvoj Kine Vu Hao rekao je da očekuje da će sastanak doprineti većoj saradnji srpskih i kineskih kompanija.

  „Kineska strana želi da zajedno sa srpskom pojača saradnju u oblastima investicija, nauke i tehnogije i da se poveća razmena informacija u oblasti IT tehnologija“, rekao je Hao.

  Cilj je, kako je rekao, da kineske firme nađu parntere u Srbiji za razmenu informacija, da se preduzeća povežu i da povećaju razmenu elektoronskih informacija.

  Sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo u Privrednoj komori Srbije Jelena Jovanović izjavila je da je cilj sastanka da se uspostavi zajednička i trajna saradnju sa kineskim kompanijama.

  „Intresovanje spskih firmi je veliko i mislim da ćemo moći da pronađemo zajednička polja za saradnju“, rekla je ona.

  Kazala je i da je do sada nije bilo saradnje Srbije i Kine u oblasti istraživanje i razvoja, informacione bezbednosti i gejming industrije i da je ovo veliki korak. Nakon otvaranja potpisan je Plan aktivnosti na sprovođenju Memoranduma o razumevanju i unapređenju razvoja Informatičkog puta svile za informacionu povezanost, koji su prošle godine u Beogradu potpisali potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik Nacionalne komisije za reforme i razvoj Kine Sju Šaoši.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE