Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Agencija za energetiku odobrila poskupljenje struje

  Agencija za energetiku saopštila je da je dala saglasnost na odluku Elektroprivrede Srbije (EPS) o ceni električne energije za domaćinstva i navela da će prosečna cena posle poskupljenja od 3,8 odsto iznositi 6,6 dinara za kilovat sat (kWh) bez poreza.

  Savet Agencije za energetiku je na jučerašnjoj sednici dao saglasnost na odluku EPS-a o cenama električne energije za snabdevanje domaćinstava i malih kupaca koji imaju pravo da električnu energiju nabavljaju po regulisanim cenama, navodi se u saopštenju te agencije.

  Dodaje se da je prosečno povećanje cena za sve kupce sa pravom na regulisanu cenu 3,8 odsto.

  „Posle ove promene, prosečna cena za sva domaćinstva, bez poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, iznosi 6,6 din/kWh“, saopštila je Agencija za energetiku.

  Nove cene će se primenjivati od 1. oktobra 2016. godine.

  Poskupljenje struje od 3,8 odsto najavio je juče ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.

  Agencija za energetiku je saopštila da je promena regulisane cene snabdevanja uglavnom posledica priznate više cene po kojoj EPS nabavlja električnu energiju za snabdevanje domaćinstava i malih kupaca.

  Nabavna, odnosno velikoprodajna cena, po Zakonu o energetici, određuje se na osnovu kretanja na tržištu i još uvek je niža od cena na relevantnim berzama, dodaje se u saopštenju.

  Cene korišćenja prenosne i distributivne mreže nisu menjane, već će se i dalje primenjivati cene na koje je Agencija dala saglasnost 2013, odnosno februara 2016. godine.

  Kupci koji imaju pravo da nabavljaju energiju po regulisanim cenama, odnosno domaćinstva i mali kupci čija je godišnja potrošnja manja od 30.000 kWh, potroše oko 62 odsto ukupne električne energije prodate krajnjim kupcima u Srbiji.

  Ostali kupci nabavljaju električnu energiju po tržišnim cenama, od snabdevača koga sami izaberu. Oni nastavljaju da se snabdevaju po cenama koje su prethodno ugovorili, podseća se u saopštenju.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE