Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kartice `ćute`, čekovi za preživljavanje

    Zbog male kupovne moći i niskih zarada, koje su prepreka u dobijanju kreditnih kartica, u Srbiji tek svaki drugi klijent banke koristi „plastični novac“, a sve više se okreću čekovima, pokazuju podaci Privredne komore.

    Podaci Odbora za kartice PKS pokazuju da se od šest miliona izdatih platnih kartica, koristi samo polovina, pišu Večernje novosti.

    Razlog za izbegavanje najrasprostranjenijeg sredstva plaćanja u svetu su i "debele“ kamate po kojima smo rekorderi u Evropi. Zato se građani okreću čekovima kojih u prometu ima oko devet miliona.

    Udruženje banaka Srbije ukazuje da je potrošnja kreditnim karticama mala, jer od odobrenog limita od 84,6 milijardi dinara, manje od polovine je iskorišćeno.

    Ako se uporede podaci iz 2009. godine, kada je svaki stanovnik Srbije bio zadužen sa 61 evro kreditnim karticama, sada je to svega 45 evra. S druge strane, raste broj čekova u opticaju i sada je na nivou od oko devet miliona.

    To je višegodišnji trend koji je direktna posledica pada standarda. Građani se racionalno ponašaju, ne koriste kreditne kartice na koje treba da plate kamate, nego se okreću čekovima, kaže generalni serketar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

    "Čekovi nisu više sredstvo plaćanja, nego sredstvo kreditiranja i instrument preživljavanja, jer su trgovine preuzele na sebe da kreditiraju kupce, kako bi povećale promet. Tako imate otplatu na tri meseca ili godinu dana, bez kamate", objašnjava on.

    U trgovini kreditne kartice najviše koristimo za kupovinu odeće i obuće, deset odsto, isto toliko se njima plaća benzin na pumpama, te hrana i piće. S obzirom na to da kod nas konstantno opada promet, klijenti će se teško više odreći čekova u korist kartica.

    Građani izbegavaju kreditne kartice i zbog visokih kamatnih stopa. One se kreću od 23 do 33 odsto godišnje, a najčešće su 2,5 odsto mesečno. U Hrvatskoj se na kartice plaća kamata od 10,11 odsto, a u Makedoniji 10,9 odsto.

    Svakog meseca građanin koji koristi kreditnu karticu može da otplati minimum pet odsto od načinjenog duga, ali to je mač sa dve oštrice, jer kada istroši ceo limit, onda praktično svakog meseca banci otplaćuje samo kamatu.

    Zbog toga je i kašnjenje u otplati obaveza za korišćenje kreditnih kartica najveće i iznosi 14,6 odsto sa tendencijom rasta. Ako se koriste čekovi, onda nema kamate, a dug na tekućem računu se pokriva kad "legne“ plata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE