Pasta, hrana, špagete

Kako je recept za pastu izazvao diplomatski sukob Britanije i Italije?

Prošle godine, spor oko čaja između Velike Britanije i SAD pretio je da preraste u pravi diplomatski uragan. Ove godine, „perfidni Albion“ sukobio se sa Italijom zbog nečega što bi lako moglo da eskalira u gotovo međunarodnu krizu.

Sve je počelo pogrešnim sirom i zalutalim komadićem putera, prenosi Euronews Culture. 

Jedan od najpopularnijih britanskih kulinarskih sajtova, “Good Food”, imao je smelosti da proglasi rimsku pastu cacio e pepe „brzim ručkom“, napravljenim od četiri sastojka: „špageti, biber, parmezan i puter.“

Mamma mia!

Italijani su bili ogorčeni, i to s punim pravom.

Prvo, svako ko je ikada pokušao da napravi cacio e pepe zna da taj proces nije ni brz ni jednostavan, već zahteva strpljenje i veštinu. Umutiti sir i vodu od testenine u savršenu emulziju nije lako. Nije slučajno što je ovo jelo pravi test za svaki italijanski restoran, ako im uspe cacio e pepe, onda znate da su majstori. Ako ga upropaste stavljajući parmezan, na primer, onda ste među kulinarskim jereticima.

Foto: Freepik

Drugo, autentično rimsko jelo ima samo tri sastojka: testeninu (najčešće tonareli), crni biber i pecorino Romano.

Parmezan je ovde kulinarski greh prvog reda, a o puteru da i ne govorimo. Nevina britanska omaška? Možda. Ali, pravila su pravila, niko ne dira tradicionalnu italijansku pastu.

Italijanski mediji nisu ovo prešli ćutke. Rimski list Il Messaggero je, parafrazirajući poznatu britansku himnu „God Save the King“, napisao: „Restorateri u Rimu sada kažu: ‘Bože, sačuvaj cacio e pepe’.“

Misteriozno ratno poreklo karbonare: Od tradicionalnih sastojaka do savremene adaptacije

Uslijedila je i reakcija Klaudija Pike, predsednika udruženja Fiepet-Confesercenti, koje predstavlja restorane u Rimu i Laciju. On je zvanično podneo žalbu – i to kako medijskoj kući Immediate Media, izdavaču sajta Good Food, tako i britanskom ambasadoru u Rimu, Edvardu Luelinu, zbog, kako je rekao, „apsurdnog iskrivljavanja kulinarske tradicije“.

Foto: Freepik

Suočeni sa negodovanjem, autori recepta su ga ažurirali, vraćajući sveta tri sastojka.

Uf… ali ne zadugo. Na internetu se i dalje može naći savet da početnici u kuvanju mogu dodati slatku pavlaku kako bi se sos lakše vezao.

Kako je primetio jedan novinar italijanske javne televizije RAI: „Uvek nam govore da nismo dobri kao BBC… a onda urade ovo. Ovo je ozbiljna greška. Sam predlog da se doda pavlaka naterao me je da protrnem.“

A bolje da im niko ne kaže da većina Britanaca i danas pravi karbonaru sa pavlakom – to bi već bio povod za rat.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Izvor: BIZLife/K. J.

Foto: Freepik

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE