Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gorivo u RS pojeftinilo do pet feninga

    Na većini benzinskih pumpi u RS došlo je do pojeftinjenja benzinskih i dizel goriva, te auto-gasa, čije su cene niže od dva do pet feninga, nakon što su na svetskim berzama cene nafte pale na sedmomesečni minimum.

    Time je nastavljen ovomesečni trend smanjenja cena goriva na bh. pumpama, ali ipak ovog puta korekcije nisu obuhvatile sve pumpe u RS, dok pojeftinjenja nije bilo ni na pumpama u FBiH.
     
    Dragan Trišić, rukovodilac Uprave maloprodaje u “Nestro petrolu”, najvećem lancu benzinskih pumpi u BiH, rekao je da su od srede cene goriva na njihovim pumpama niže u proseku pet feninga za benzine 95 i 98 oktana, te četiri feninga za dizel goriva euro 4 i euro 5.
     
    “Cena benzina BMB 98 kreće se između 2,45 i 2,47 KM, dok je bezolovni benzin od 95 oktana od 2,33 i 2,35 KM po litru. Cena eurodizela 4 je u proseku od 2,34 do 2,37 KM, a eurodizela 5 od 2,36 do 2,39 KM po litru”, rekao je Trišić i dodao da je i cena auto-gasa korigovana nadolje za dva feninga, pa da sada iznosi 1,23 KM u maloprodaji.

    On je istakao da u poslednjih 20 dana imaju konstantno smanjenje maloprodajnih cena, a u skladu s kretanjem nafte i naftnih derivata na tržištu, odnosno u skladu s rafinerijskim cenovnikom. Trišić ocenjuje da su globalna ekonomska osporavanja samog razvoja isključivi razlog pada cena na berzama i da su privrede usmerene na to da ponuda i potražnja dolazi u pitanje, pa energetski sektor mora korigovati cene.

    “Mi u ‘Nestro petrolu’, s obzirom na to da je veoma specifična tržišna i ekonomska situacija, pokušavamo da uskladimo naše maloprodajne cene u skladu s tim i kao vodećem distributeru nam je najvažnije da nema problema u prodaji i diskontinuitetu snabdevanja naftnih derivata”, dodao je Trišić.

    Iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH saopštili su da na području ovog entiteta cene goriva miruju, te da ove sedmice nije bilo promena. Prema njihovim rečima, cene benzina se u proseku kreću između 2,45 i 2,50 KM po litru, a dizela od 2,40 do 2,45 KM.
     
    Kako je kazao Ljubo Stević, sekretar Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, ove sedmice nije bilo pojeftinjenja, ali je najavio da postoji mogućnost da do njega dođe naredne sedmice. On je podsetio da su cene goriva na pumpama prošle sedmice smanjene za pet pfeninga, te da su u poslednjih petnaestak dana u proseku niže za 0,10 KM i precizirao da su prosečne cene dizela na pumpama u RS oko 2,35 KM, a benzina 2,37 KM po litru.
     
    Inače, cene goriva su u oba entiteta u BiH od početka ove godine rasle u nekoliko navrata. U martu su “preskočile” neslavni rekod iz 2008. godine kada je za litar eurodizela bilo potrebno izdvojiti 2,50 KM, pa je benzin od 98 oktana dostigao cenu od 2,65 KM, dok je danas niža i do 15 feninga.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE