Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pulsoc

    Konsalting na drugačiji način

    Otvoren je najveći bezbednosni operativni centar u regionu Zapadnog Balkana – PULSOC, koji omogućava sveobuhvatno, dvadesetčetvoročasovno nadgledanje sistema različitih organizacija.

    Na godišnjem globalnom nivou više od 70 miliona ljudi žrtve su sajber napada, a procenjuje se da će 2023. godine broj DDoS napada širom sveta iznositi čak 15 miliona. Na dnevnom nivou izvrši se više od 2200 sajber napada – dakle, jedan na svakih 39 sekundi, od čega je 10 odsto usmereno ka finansijskom, 15 odsto ka zdravstvenom, a 16 odsto ka javnom sektoru.

    Sa druge strane, u proseku je svega pet odsto podataka jedne organizacije adekvatno zaštićeno, a samo 34 odsto organizacija koje su pogođene zlonamernim softverom povratilo je pristup svojim podacima, i to tek nakon više od nedelju dana.

    PULSOC se – svakog dana, svakog sata, tokom cele godine – brine za sajber bezbednost malih, srednjih i velikih preduzeća iz različitih sektora. Stručnjaci vrhunskih kvalifikacija rade na:

    • detektovanju potencijalnih pretnji, pružajući adekvatne odgovore na njih, odnosno na pronalaženju malicioznih aktivnosti unutar mreže i sistema, pružajući usluge reagovanja na incidente (Incident Response);
    • aktivnom pretraživanju mreže radi pronalaska potencijalnih pretnji (Threat Hunting);
    • proceni i umanjenju rizika (Vulnerability Management);
    • proceni i testiranju ranjivosti sistema klijenta (Penetration Testing).

    Pored toga, PULSOC nudi različite pakete usluga, koje mogu biti osnovne, napredne ili konsultantske, kao i vendor agnostic pristup, što znači da se alati biraju na osnovu potreba ciljeva i budžeta korisnika. Takođe, pruža i uslugu konsaltinga u pogledu sertifikacije ISO 27001, kako bi se utvrdile odgovarajuće prakse u poslovanju organizacija, čime one osiguravaju svoje mesto na tržištu, i kako bi se uskladili poslovni procesi sa međunarodnim standardima, koji otvaraju vrata svih velikih tržišta širom Evrope.

    Bezbednosni operativni centar PULSOC

    Bezbednosni operativni centar PULSOC

    Iako je neophodno zaštititi svoje informacione sisteme adekvatnim bezbednosnim rešenjima, ponašanje svakog zaposlenog u organizaciji igra ključnu ulogu u odbrani od hakera. Istraživanja su pokazala da je najveći procenat upada izazvan upravo ljudskom greškom i nepoznavanjem pretnji, koje su svuda prisutne, a ponekad i teške za uočavanje. Stoga,

    PULSOC nudi obuku zaposlenih u oblasti informacione bezbednosti – edukuje ih kako da razumeju metode kojima se hakeri služe, kao i načine na koje je potrebno reagovati u takvim situacijama.

    Pored aktivnosti koje usmeravaju ka klijentima zarad očuvanja njihove bezbednosti, iz kompanije naglašavaju koliko im je bitna i lična i profesionalna edukacija sopstvenih resursa i inženjera u ovoj, uvek dinamičnoj oblasti, a u okruženju koje im omogućava da rade na izazovnim projektima kojim nadograđuju svoje kompetencije u okviru novih tehnologija.

    „Pored brzog reagovanja, potrebno je biti smiren i pribran. Stoga, na prvoj liniji odbrane L1 analitičari pokušavaju sami da reše problem; u slučaju da je napad ozbiljnijih razmera, slučaj se prosleđuje na više instance odgovornosti. Ponekad je potrebno uključiti korisnika u čitavu situaciju, a sve to zahteva posvećen rad i dobru koncentraciju. Zato je veoma važno da, pored tehničkih kompetencija, svi naši trenutni i budući zaposleni imaju i lične performanse za ovako odgovorne zadatke, ali sa ponosom možemo reći da je ujedno to ono što ih i izdvaja od drugih, a nas čini jakom organizacijom kojoj klijenti poklapanju beskrajno poverenje”, naglasio je Dejan Mališanović, CTO kompanije.

    Budućnost sajber bezbednosti: gde je i u čijim rukama?

    Sajber bezbednost je važna tema za sve nas, jer utiče na način na koji živimo sada, ali i na to kako ćemo živeti u budućnosti. Jedan od najvećih izazova na ovom polju jeste što se sajber bezbednost neprestano razvija, ali se razvijaju i pretnje. Sajber napadi se mogu koristiti kao oružje protiv „neprijatelja” i kreirati svojevrstan sajber rat.

    Stručnjaci kompanije PULSOC pojasnili su nam da će na budućnost sajber bezbednosti uticati mnogi faktori: razvoj nauke i tehnologije, kao i ljudsko ponašanje i napredak, ali i veštačka inteligencija. Procenjuje se da se uz pomoć veštačke inteligencije sajber pretnje otkrivaju znatno brže nego do sada, kao i da se mogu predvideti okolnosti u kojima će hakeri koristiti svoje napade u budućnosti.

    Ostaje nam da pratimo razvoj ove oblasti, a očuvanje mrežnih sistema poverimo stručnjacima koji brojne biznise mogu sačuvati na najbolji način.

    Izvor: BIZLife Magazin

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE