Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Popust na legalizaciju stupio na snagu

    Popust za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata do čak 99 odsto od juče se zvanično obračunava i u Beogradu. Izmena odluka koja se odnosi na utvrđivanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta, a koju su odbornici Skupštine grada usvojili pre tačno deset dana, stupila je na snagu. Time i sugrađani koji su već platili legalizaciju, a imaju pravo na veći popust mogu da zatraže povraćaj novca.

    Rok za podnošenje zahteva za vraćanje para ističe 31. decembra ove godine, a koliko će vremena biti potrebno da iste i legnu na račun zasada nije poznato. U svakom slučaju, oni koji još uvek nisu platili legalizaciju, a imaju pravo na dodatni popust neće morati da čekaju ni dana.

    – Nije poznato koliko sugrađana će imati pravo da zatraži povraćaj novca, niti koliko će Beograd za to morati da izdvoji iz gradske kase – kaže Dalibor Biševac, zamenik sekretara za legalizaciju. Ova pogodnost se odnosi na one koji si na one koji su objekte legalizovali na osnovu Zakona koji je stupio na snagu septembra 2009. godine. Onima koji budu ostvarili ovo pravo biće isplaćen nominalni iznos, odnosno bez kamate. Za preugovaranje je potrebno dostaviti fotokopiju lične karte svih stanara objekta koji se legalizuje, kao i dokaz da nekretnina nije u međuvremenu prodata.

    Biševac očekuje da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji znatno ubrzati proces legalizacije i, kako kaže, predmeti se već brže rešavaju.

    – Sekretarijat za legalizaciju sada može umesto klijenata sam da izvadi list nepokretnosti što je znatno smanjilo gužve na šalterima, ističe Biševac. Takođe, proces će ubrzati i nedavno potpisani protokol između Republičkog geodetskog zavoda i Beograda. Gradskoj upravi i nadležnom sekretarijatu omogućen je besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti za područje Beograda.

    U prestonici je podneto ukupno 248.000 zahteva za legalizaciju, a tokom 2010. i 2011. godine rešeno je više od 2.000 slučajeva. Nepotpuni predmeti bili su glavna „kočnica“ sporijeg izdavanja dozvola, a u mesecima koji slede očekuje se da sa Direkcijom za građevinsko zemljište bude zaključeno više ugovora kojim će bespravno sazidani objekti biti legalizovani.
     
    USLOVI


    Sugrađani koji žele da legalizaciju plate uz nove popuste mraju da dokažu da je njihov objekat sagrađen do 11. septembra 2009. godine i da je podnosilac zahteva stekao pravo svojine na toj građevini do 5. aprila 2011.

    Neophodan je i dokaz da su time trajno rešavali svoje stambeno pitanje, kao i da vlasnik ili članovi tog domaćinstva nemaju druge nepokretnosti na teritoriji Beograda.
     
    POPUST

    Popust od 99 odsto važi za stambene objekte do 100 metara kvadratnih, odnosno 25 metara kvadratnih po članu domaćinstva za prvih 100 kvadrata, a za svakih narednih 100 kvadrata obračunava se popust od 60 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE