Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvo međunarodno trijenale grafike u junu u Beogradu

    Udruženje likovnih umetnika Srbije organizovaće 1. juna u Umetničkom paviljonu „“Cvijeta Zuzorić“ Prvo međunarodno trijenale grafike na kome će biti predstavljeno više od 250 umetnika iz 35 zemalja.

    „“Trijenale je zamišljeno kao susret grafičara iz celog sveta i mi smo stvarno zadovoljni da 35 zemalja ima svoje predstavnike na ovoj izložbi“, rekla je organizator izložbe i rukovodilac Centra za grafiku i vizuelna istraživanja Biljana Vuković.

    Bila nam je želja da prikažemo šta se trenutno u svetu događa u polju grafike“, dodala je ona.

    Prema njenim rečima, na izložbi će biti predstavljeno 120 domaćih umetnika koji su bili „žirirani, jer je bio jako veliki odziv“, dok su stranci pozivani putem preporuka.

    „Tako smo dosli do 135 stranih umetnika, iz Kine, Japana, Kanade, Meksika, zatim umetnika iz Brazila i iz Argentine. A svi umetnici su različitih generacija i tendencija““, dodala je Vukovićeva.

    Predsednik žirija je profesor Vladimir Veličković, a članovi su savetnica za umetnost Hojberg fotografske radionice iz Danske Inger Lise Rasmusen i kustos galerije Grafičkog kolektiva, istoričarka umetnosti Ljiljana Ćinkul.

    Žiri će dodeliti tri ravnopravne nagrade, kao i nagradu Grafičkog kolektiva i dve nagrade Centra za grafiku i vizuelna istraživanja.

    Nagrade su uglavnom termini samostalnih izložbi.

    Cilj Prvog međunarodnog trijenala da prikaže identitete savremenih umetnika, kao i da istraži kulturološki potencijal grafičke umetnosti u ostvarivanju komunikacijskog mosta Srbije i drugih zemalja.

    Trijenale grafike trajaće do 30. juna.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE