Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SRBIJA VANREDNO: Porast vodostaja na više reka

    Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović izjavio je danas da se oblaci nad Srbijom pomeraju ka centralnim delovima zemlje pa se može očekivati porast vodotokova na bujičnim rekama i na tom području.

    Puzović je rekao Beti da se "talas lagano pomera na dole i da će verovatno porasti Južna Morava i Toplica" dodavši da se "tek večeras očekuju padavine".

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije evakuisali su 59 osoba iz domaćinstava ugroženih poplavama a vanredno stanje proglašeno je u 11 opština, saopštio je MUP.

    Vanredna situacija na teritoriji Republike Srbije trenutno je proglašena na teritorijama opština Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Ljig, navodi se u saopštenju.

    "Očekuje se porast svih vodostaja u Zapadnoj Srbiji od Kurbašnice, Mlave, Lugomira …i drugih malih bujičnih tokova", rekao je Puzović.

    Puzović je rekao i da se na području Čačka "voda trenutno povlači i da se preduzimaju sve mere i radnje da se u onom delu gde se prelila preko nasipa brzo izvuče".

    On je ponovio da je u Lučanima "situacija teška jer je voda veća nego 2014. i prvi put u svoj istoriji je prešla preko pruge" objasnivši da je do toga ; došlo jer Zapadna Morava jos raste u tom delu", a lokalne reke ne mogu da se u nju uliju.Prema njegovim rečima, sve druge reke uzvodno "su u laganom opadanju – Đetinja, Skrapež kao i Bjelica u svom gornjem delu toka".

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas poplavljeno područje u Konjevićima kod Čačka i obećao meštanima tog sela da će Vlada Srbije pomoći sanaciju poplavljenih kuća i useva.

    Vučić je rekao meštanima i novinairma da će sutra popodne biti održana sednica Vlade na kojoj će doneti odluku da se iz tekuće budžetske rezerve izdvoji novac za pomoć građanima koji su pretrpreli štetu od poplave.

    On je još rekao da će tražiti da se utvrdi da li je bilo propusta u radu lokalnih samoprava i javnih preduzeća koji prema prvim procenama nisu preduzeli sve mere zaštite od poplave.

    "Situacija nije tako teška kao što je bila pre dve godine, ali je teška i ozbiljna i zahteva odgovornu i brzu reakciju. Velika su oštećenja i na usevima i moraćemo odmah da pomognemo tim ljudima . Pomoći ćemo i privrednicima čiji su objekti poplavljeni da bi mogli da nastave da rade i dalje zapošljavjau ljude iz tih sredina", rekao je Vučić novinarima.

    On je dodao da je palo dva do tri puta više kišnih padavina nego što je bilo prognozirano i da postoje problemi koji ne mogu da se reše odmah, kao što je most na Čemernici koji je postavljen nisko i bedemi na toj reci koji moraju da budu veći za dva metra.

    RHMZ: Porast vodostaja na više reka

    Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda vodostaji će u naredna dva dana prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca granicu vanredne odbrane od poplava, upozorio je danas Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

    Na Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, na Mlavi, Peku, Timku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi "vodostaji će do 9. marta biti u umerenom i većem porastu sa prevezilaženjem upozoravajućih nivoa", naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu.

    Narednih dana na Dunavu od Slankamena do Smedereva "vodostaji će se kretati iznad i oko granice redovne odbrane od poplava"

    Na Drini i Limu, kao i na banatskim vodotokovim vodostaji će do 9. marta biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću prevezilaženja upozoravajućih nivoa, navodi se u upozorenju koje važi do sutra u 13 sati.

    Foto: Screenshot

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE