Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo će Srbiji donositi stotine miliona evra

    Srbija jedina na svetu ima nalazište jadarita, novog minerala sa velikim sadržajem litijuma i bora, a rudarski gigant planira da za dve godine otvori rudnik koji će pokriti 10 odsto svetskih potreba za litijumom.

    Mineral je pronašao Rio Tinto i ove sedmice je potvrdio da nastavlja tu investiciju. Analize su u završnoj fazi. Plan je da za dve godine otvore i rudnik koji će pokriti 10 odsto svetskih potreba za litijumom. Srbija bi imala stotine miliona evra prihoda godišnje.

    Projekat „Jadar“ u okolini Loznice Rio Tinto, razvija već 11 godina preko ćerke kompanije Rio Sava. Istraživnja su pokazala da su ležišta litijuma i bora svetske klase. Do 2017. obavezni su da Vladi dostave potvdu o rezervama.

    >>>>Jadarski kraj `leži` na milijardama evra

    „Cenimo podršku koju dobijamo od Vlade Srbije i nastavljamo rad na proceni tehničke, ekonomske i ekološke održivosti projekta“, kaže Din Gering, predsednik Rio Tinto Minerali u Denveru.

    Od tog posla koristi već ima država, a najviše loznički kraj. Britansko-australijska kompanija već je finansirala gradnju i popravke lokalnih puteva i škola. Školuju i potreban kadar, a bilo bi i nekoliko konkursa za zapošljavanje.

    Od litijuma se prave baterije za električne automobile i mobilne telefone i koristi se u raketnoj industriji. Pored rudnika, strategija „Rio Tinta“ predviđa i otvaranje fabrike za preradu rude.

    Jedna od komanija Rio Tinta i u borskom kraju istražuje zlato. Inače, u našoj zemlji aktivno je oko 90 istražnih polja. Najveće svetske kompanije tragaju za mineralima, metalima, a posebno za zlatom.

    Foto: riotinto

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE