Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lagarde na čelu MMF još pet godina

    Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda odlučio je da Christine Lagarde bude reizabrana na funkciju generalnog direktorka te finansijske institucije.

    Drugi mandat Lagardeove na čelu MMF, u trajanju od pet godina, počeće 5. jula, saopštio je Fond, a prenosi agencija Reuters. Lagarde, koja je bila jedini kandidat za ovu poziciju, izabrana je konsenzusom, navodi se u saopštenju MMF.

    "Donoseći ovu odluku, izvršni odbor direktora je pohvalio snažno i mudro liderstvo Lagardeove tokom prvog mandata. U turbulentnim vremenima za globalnu ekonomiju, Lagardeova je ojačala sposobnost Fonda u pružanju podrške članicama kroz savete, izgradnju kapaciteta i finansiranje", izjavio je predsedavajući u izvršnom odboru MMF, Alexey Mozhin.

    Lagarde, nekadašnja francuska ministarka finansija, preuzela je 2011. godine čelnu poziciju u MMF, kada je dotadašnji generalni direktor Dominique Strauss-Kahn podneo ostavku zbog seksualnog skandala.

    Ona je prva žena na čelu MMF, koji je osnovan tokom Drugom svetskog rata kako bi koordinisao međunarodnu monetarnu politiku i davao pozajmice državama koje su suočene sa budžetskim manjkom.

    Tokom prvog mandata na čelu MMF zalagala se za to da se tržištima u razvoju, poput Kine, omogući veće glasačko pravo unutar Fonda, i da se pokloni veća pažnja pitanjima kao što su klimatske promene i globalni jaz između bogatih i siromašnih.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE