Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    HVALA BOGU: Dinar slabi jer banke iznose profit

    Na slabljenje dinara u januaru delimično je uticalo i iznošenje profita banaka iz Srbije, kao i kupovina deviza za plaćanje energenata, ocenila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

    "Banke u Srbiji, hvala bogu, još uvek zarađuju profit i bez ikakvih zakonskih ograničenja iznose iz zemlje", izjavila je ona odgovarajući na pitanje novinara šta je uticalo na slabljenje dinara u januaru.

    Prema njenim rečima, osim toga, razlog za slabljenje dinara bila je i kupovina deviza za plaćanje energenata.

    Tabaković je rekla da je NBS intervenisala i prošle i ove godine i kupovinom i prodajom deviza, kako bi sprečila prekomerne oscilacije kursa, ali da NBS nije ciljala određeni nivo kursa.

    Generalni direktor direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Ana Ivković rekla je da NBS još nema podatke koliki je bio odliv kapitala u januaru, ali je on u 2015. iznosio 280 miliona evra i bio je nešto ubrzan krajem godine, ali da to nije nastavljeno u januaru.

    Prema najavi NBS, dinar će u ponedeljak oslabiti prema evru za 0,3 odsto i zvanični srednji kurs biće 123,1249 dinara za jedan evro.

    Kako bi ublažila kolebanje vrednosti dinara u odnosu na evro, centralna banka je ove godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala 300 miliona evra, a kupila 10 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE