Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oni 14 godina čekaju kraj stečaja

    Akcionari i bivši radnici Beogradske konfenkcije "Beko" punih 14 godina čekaju kraj stečaja i novac koji im pripada.

    Poverioci su namireni još 2009. godine, na računima je ostalo 23 miliona evra i još neprodatih objekata. Deoničari će danas započeti štrajk u parku kod Muzeja železnice sa zahtevom da se proces okonča, da im se isplati pripadajući deo novca i zaustavi rasprodaja imovine, pišu Novosti.

    Suvlasnik "Beka" je država preko Akcionarskog fonda u kome je 40 odsto, a u rukama manjinskih akcionara, njih 4.500, je 60 odsto firme. Deoničari okupljeni u Udruženju UVA tvrde da je stečaj uveden, iako je dokumentacija i procena kapitala pokazivala da je imovina bila 90 puta veća od duga. U međuvremenu, neprodati pogoni i objekti su bukvalno – opustošeni. Na štrajk su se odlučili kada su videli da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila prodaju još dva objekta u samom centru Beograda – Knez Mihailovoj ulici. I to za polovinu procenjene vrednosti.

    „Svi poverioci su već namireni, nema razloga za dalju prodaju,“ kaže Zlatko Kunštek, predsednik udrženja UVA. „Vodi se još nekoliko sporova, ali i za te poverioce je odvojen novac. Pošto "Beko" ne može da obnovi proizvodnju, akcionari bi pokrenuli likvidaciju firme. U tom procesu bi se prodali objekti i akcionarima podelio novac.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE