Kako Srbija privlači investitore? Odgovor je jednostavan i tužan

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako Srbija privlači investitore? Odgovor je jednostavan i tužan

  Kako biti konkurentan i privući strane investicije? U Srbiji je odgovor jednostavan i tužan – jeftinom radnom snagom.

  Štampa s nemačkog govornog područja bavi se ovom temom kao i reformama u Hrvatskoj.

  Austrijski list Kurier piše o privrednim nedaćama Hrvatske i Srbije te o pokušaju te dve zemlje da privuku strane investicije pre svega – jeftinom radnom snagom.

  „Već godinama osećamo da su investitori pomalo umorni od Balkana“, rekao je tom listu Roman Rauh, predstavnik austrijske Privredne komore u Zagrebu.

  „Hrvatski adut pre svega može da bude jeftina radna snaga. Strana preduzeća stoga dolaze sa svojim firmama-kćerkama u kojima se zapošljava jednostavna radna snaga. Italijanske firme poput Kalzedonije i Benettona ovde šiju svoju odeću, austrijski liferanti auto-delova proizvode kožne presvlake za automobilska sedišta“, piše Kurier.

  „I Srbija je pre svega produžena proizvodna traka za firme iz EU, pri čemu je velika prednost bescarinski režim koji je dogovoren s Briselom. Sada čak poneko tekstilno preduzeće prelazi iz Turske u Srbiju, jer su ovde plate niže”, kaže predstavnica austrijske Privredne komore Erika Teoman-Brener.

  Za preduzeća iz EU je Srbija ‘kao mala Kina u komšiluku’, kaže ona. Perspektiva pristupanja EU trebalo bi da dâ dodatni impuls za nove investicije.“

  List dalje piše da Srbiji, kao i Hrvatskoj, predstoji mnogo reformi. „Naduvani državni sektor mora da se smanji, prezadužene i nekonkurentne državne firme moraju biti stesane po aršinima tržišne privrede. To znači pre svega jedno: nezaposlenost, već sada na 20 odsto, povećaće se dodatno.

  Opravdano je strahovati da će mladi Srbi i ubuduće sve više odlaziti iz zemlje. “Statistički gledano je Srbija druga zemlja sveta po iseljavanju’, kaže Teoman-Brener”, dodaje se u bečkom dnevniku.

  Izvor: Kurrier

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE