Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U 2015. putovalo rekordnih 1,2 milijarde turista

    Svetom je prošle godine putovalo rekordnih 1,2 milijarde turista, što je 50 miliona ili 4,4 posto više nego u 2014. godini, a imajući u vidu pozitivne trendove potražnje i ove godine se očekuje sličan rast, saopšteno je iz Svetske turističke organizacije (UNWTO).

    UNWTO u novom izdanju Svetskog turističkog barometra ističe da je 2015. bila šesta godina za redom s natprosečnim rastom međunarodnih turističkih dolazaka, ili turista koji su otputovali izvan svojih granica u destinacije širom sveta, odnosno iznad UNWTO dugoročno prognoziranih 3-4 posto rasta svake godine.

    "Međunarodni turizam u 2015. dostigao je nove rekorde što pridonosi ekonomskom rastu i zapošljavanju u mnogim delovima sveta", poručio je generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai dodajući da je potražnja bila snažna gotovo svugde u svetu, ali s "mešovitim" rezultatima u pojedinim destinacijama.

    "Trenutno je u turizmu važno pitanje bezbednosti i zaštite, a kako turizam uveliko zavisi od kolektivne sposobnosti promocije sigurnog putovanja, UNWTO poziva vlade i turističke uprave da u planiranju nastoje da minimalizuju izloženost turističkog sektora rastućim pretnjama", upozorio je Rifai.

    Uprkos tome, UNWTO za ovu godinu predviđa rast međunarodnih turističkih dolazaka u svetu, ali u nešto manjem procentu nego lane, odnosno za oko 4 posto.

    Prema podacima UNWTO, rast broja stranih turista od po 5 posto, prošle godine su zabeležile turistički najjače tri svetske regije, Evropa, obe Amerike i Azija i Pacifik, ali Evropa je i dalje najposećenija sa više od polovine ukupnog broja stranih turista koji su lane putovali svetom.

    U Evropu ih je lane došlo 609 miliona, što je 29 miliona ili 5 posto više nego u 2014, čemu je, po oceni UNWTO, doprinelo i slabljenje evra. Srednja i istočna Evropa pritom su rasle i više, za 6 posto, isto kao i severna Evropa, dok je južna mediteranska Evropa zabeležila porast stranih turista od 5 posto, a zapadna od 4 posto.

    Evropu slede Azija i Pacifik sa oko 277 miliona turista. Regiju (obe) Amerike posetio je 191 milion stranih turista, što je 9 miliona ili 5 posto više njih nego u 2014. Kinezi, Amerikanci i Britanci prošle godine su najviše putovali svetom, dok se udeo nekad jakih država po tom pitanju – Rusije i Brazila, znatno smanjio.

    Kinezi su i najviše trošili u svetu, njihov rast potrošnje je, kako kažu iz UNWTO, dvocifren, dok su na drugom mestu turisti iz SAD trošili 9 posto više nego u 2014, a oni iz Velike Britanije 6 posto više. Turisti iz Nemačke, Italije i Australije trošili su po oko 2 posto više nego u godinu pre, dok su Kanađani i Francuzi smanjili potrošnju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE