Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li pratite trendove u engleskom jeziku?

    PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

    Da li znate da se svake godine rečnik engleskog jezika proširi u proseku za oko 1 000 reči? Iza ove brojke stoji vrlo kompleksan proces selekcije, što znači da, reč koja zasluži da bude zvanična odrednica u rečniku mora biti ne samo nova, nego i dosta zastupljena u raznoraznim diskursima.

    Zašto ćete voleti ovu činjenicu?

    Neodoljiva osobina svakog „živog“ jezika je stalna promenljivost. Jezik živi paralelno sa nama i nekad mnogo bolje oslikava stvarnost od nas samih. U jeziku se ogleda duh vremena, sistem vrednosti, način na koji poimamo stvarnost, kao i to šta su nam prioriteti u datom trenutku. Jezik nepogrešivo beleži apsolutno svaki razvoj u industriji ili tehnologiji, govori nam šta su imperativi u vremenu u kome živimo i podržava našu potrebu da najpreciznije verbalizujemo svoje misli, stavove, osećanja, stremljenja i želje.

    Neke od novih reči, koje su postale sastavni deo rečnika u 2015. godini su:

    AWESOMESAUCE – pridev kojim ćete opisati nešto mnogo dobro: I just got a promotion! Wau, that’s awesomesauce!
    BEER O’CLOCK – vreme za pivo u toku dana, najčešće kraj radnog vremena: It’s almost beer o’clock, let’s finish all our work so we can leave, people!
    EAR TICKLER – opisuje osobu koja je sklona laskanju: She got a promotion because she’s the ultimate ear tickler.
    AGENDER – termin za osobe koje se ne izjašnjavaju o svom polu: I identify as agender.
    CLICK BAIT – predstavlja provokativan ili senzacionalistički sadržaj na internetu koji ima za cilj da privuče što više posetilaca: My favorite news website started posting all kinds of click bait on its Facebook pages.

    Svake godine se bira i reč godine. Ta reč može biti već postojeći deo rečnika, ali mora biti najčešće upotrebljavana reč u toj godini. Praćenjem ovog običaja, ne samo da ćete unaprediti razumevanje, već će ta reč postati deo vašeg aktivnog vokabulara, iz prostog razloga što je njena zastupljenost u sadržajima na engleskom ogromna, naročito na internetu.

    Prema OED-u (Oxford English Dictionary), reč godine u 2013. godini bila je imenica SELFIE – (n.) a photo of yourself that you take, typically with a smartphone or a webcam.

    U 2014. reč godine je bio glagol VAPE – (v.) to suck vapour from an electronic cigarette into your mouth and let it out again.

    Da li možete da pretpostavite koja reč je obeležila godinu za nama?

    Po prvi put u istoriji, reč 2015. godine je piktogram, tj slika sa određenim značenjem. Koristili ste ga sigurno i verovatno ćete i dalje. Zvaničan naziv je „face with tears of joy“ i predstavlja EMOJI – (n.) a small digital image used to express an idea or emotion in electronic communication. Sama reč EMOJI je takođe nova u rečniku, pozajmljenica je iz japanskog (e – picture, moji – letter, character) i ima sličnost sa već postojećom reči u engleskom EMOTICON (emotion + icon).

    Prema istraživanjima koje Oxford University Press sproveo u saradnji sa SwiftKey, ova „reč“ bila je najzastupljenija u konverzacijama širom sveta i prema tome, najbolje reflektuje raspoloženje i preokupacije u 2015. godini.

    Pored nje, u konkurenciji za reč godine bile su:

    – ON FLEEK – extremely good, attractive, or stylish
    – AD BLOCKER – a piece of software designed to prevent advertisements from appearing on a web page
    – REFUGEE – a person who has been forced to leave their country in order to escape war, persecution, or natural disaster
    – BREXIT – a term for the potential or hypothetical departure of the United Kingdom from the European Union
    – LUMBERSEXUAL – a young urban man who cultivates an appearance and style of dress (typified by a beard and check shirt) suggestive of a rugged outdoor lifestyle

    Ako pratite trendove u jeziku, pratite kulturološke promene i hvatate duh vremena. Zasigurno, ne postoji bolji kontekst za usvajanje ovih reči od vremena u kome živimo.

    Ako želite da vaš engleski bude još bolji pišite Mariji na [email protected] 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE