Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SOROS UPOZORAVA: Svet na ivici velike krize

    Američki milijarder George Soros upozorio je da su svetska tržišta na ivici još jedne velike krize i da sadašnja privredna slika sveta podseća na onu iz 2008. godine.

    Soros je, na ekonomskom forumu u Šri Lanki rekao da bi investitori morali da budu veoma oprezni.

    "Kina se muči u pronalasku novog modela rasta i devalvacija njene nacionalne valute prenosi probleme na ostatak sveta", rekao je Soros.

    Povratak na pozitivne kamate centralnih banaka je izazov za razvijeni svet, a "cela atmosfera jako podseća na onu iz 2008", rekao je Soros, javio je Bloomberg.

    S druge strane, kazao je on, povećanje kamata u SAD povećalo je pritisak na zemlje u razvoju.

    Svetska tržišta valuta, sirovina i robe imala su jako težak početak godine, posebno kineska, gde je trgovanje deonicama zbog velikog pada vrednosti obustavljeno dvaput zaredom.

    Index.hr podseća da je Soros 2011. godine u Vašingtonu upozoravao na mogućnost finansijske katastrofe i da će grčka kriza biti daleko opasnija od američke finansijske krize iz 2008.

    Sorosev hedge fond je od 1969. do 2011. rastao u proseku 20 posto godišnje. Prema Bloombergovom Indeksu milijardera vrednost Sorosevo se bogatstvo procenjuje na 27,3 milijarde dolara. Karijeru je započeo 1950.u Njujorku, a svetski poznat postao 1992., kada je u jednom danu "napadom" na britansku centralnu banku zaradio preko milijardu funti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE