6 saveta da u 2016. pametnije upravljate svojim novcem

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  6 saveta da u 2016. pametnije upravljate svojim novcem

  Mnogima je cilj da u 2016. godini poboljšaju finansijske navike. Samim tim došlo bi do smanjenjem stresa jer su finansijske teškoće nešto što muči mnoge.

  Ako je to nešto što i vas zanima, ovo je šest saveta za bolje upravljanje finansijama:

  1. Precizirajte i zapišite svoje ciljeve

  Naravno da je, za postizanje cilja, korisno da znate tačno šta želite da postignete. Što ste precizniji, to je bolje. Na primer, zamenite "Želim više da štedim" sa "Uplaćivaću 5 odsto više za penziju”. Uz to, istraživanja su pokazala da zapisivanje ciljeva povećava mogućnost za njihovo ostvarenje za čak 49 odsto.

  2. Finansijski se osigurajte

  Za početak možete stvoriti fond za hitne slučajeve sa sredstvima koja će vam "spasiti život" kada izgubite posao ili vam se pokvari automobil. Takođe je dobro da štedite novac za penziju s čim je najbolje početi što ranije.

  3. Potreban je plan za koji se možete držati

  Teško ćete se držati plana koji je prekomplikovan. Neka bude jednostavan: od mesečne plate oduzmite fiksne troškove, iznose za štednju i penziju i nemesečne troškove poput poklona za praznike. Sve što vam ostane možete da potrošite na ono što želite.

  4. Razdvojite ciljeve

  Razmislite o mogućnosti otvaranja posebnih računa ili podračuna za pojedine ciljeve za koje štedite. Na taj način lakše možete da vidite svoj napredak, a možete i automatizovati doprinose za te račune da ne morate posebno da razmišljate.

  5. Pametno koristite bonuse

  U slučaju bonusa kao što su božićne nadoknade možete da isprobate pravilo 90/10: 90 odsto sredstava upotrebite za velike finansijske ciljeve, a preostalih 10 odsto potrošite na nešto zabavno.

  6. Zatražite podršku

  Stvari mogu da postanu teške kada sve radite sami. Nemojte da se bojite da zatražite pomoć, bilo prijatelja, kolege ili finansijskog planera.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE