Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neophodna jedinstvena i obavezujuća cena lekova u svim apotekama u Srbiji

    Farmaceuti iz državnih i privatnih apoteka uvereni su da nema razloga da  se isti lek koji se izdaje na recept prodaje po različitim cenama, što utiče i na kvalitet i sigurnost upotrebe medikamenata. To je presedan koji predugo traje, na štetu pacijenata i apotekara, pa je neophodno što pre utvrditi jedinstvenu, obavezujuću maloprodajnu cenu lekova – glavni je zaključak Konferencije posvećene rešavanju problema i uređenju faramaceutskog tržišta u Srbiji, koja je održana u sali Muzeja jugoslovenske kinoteke, u organizaciji Kompanije “Ivančić i sinovi”.

    Domaće tržište karakteriše nekoliko nepovoljnih činjenica: više od million i po stanovnika je starije od 65 godina, što predstavlja opterećenje za zdravstveni i penzioni sistem; za zdravstvo se izdvaja 296 eura po stanovniku, za razliku od Hrvatske gde je taj iznos 472 eura; statistički podaci pokazuju da je povećana potrošnja lekova koji se izdaju bez lekarskog recepta i dodataka ishrani. Imajući u vidu i pojavu da se pacijenti sve više “samo leče”, dr Nada Milovanović Ivančić, direktorka ZU apoteka “Ivančić i sin”, naglasila je da je u interesu očuvanja zdravlja građana važno aktivirati ogroman potencijal farmaceuta. Dozvola da se apoteke uključe u primarnu zdravstvenu zaštitu bila bi veliki doprinos kvalitetu zdravstvenih usluga, pa time i celom zdravstvu.

    Ona je istakla da na to ukazuju i činjenice da je u domovima zdravlja od 100 pregledanih pacijenata samo jedan preventivni pregled; od nekadašnjih 100 savetovališta pri domovima zdravlja u 2006. godini, ostala su samo četiri. Proširivanjem uslužne delatnosti apoteka, posebno otvaranjem različitih savetovališta, farmaceuti bi doprineli značajnoj prevenciji bolesti građana, što bi predstavljalo veliku uštedu u ukupnom zdravstvenom, pa i penzionom sistemu Srbije.

    Učesnici skupa, vlasnici i direktori apotekarskih ustanova iz svih krajeva Srbije, saglasni su da farmaceutku delatnost (licenciranje farmaceuta, zvaničan registar apoteka, njihovu delatnost i drugo) treba urediti posebnim zakonom prema standardima EU. Mr. ph. Svetlana Stojkov, direktorka Farmaceutske komore Srbije je rekla da je od 15. decembra radna verzija tog dokumenta u javnoj raspravi. Kao prioritete, koji treba da budu zvanično usvojeni, mr. ph. Amila Krstic, istakla je jedinstvenu i obazujuću cenu leka i regulativu za otvaranje novih apoteka. Očekivanja učesnika ovog sastanka su da će nadležno ministarstvo imati sluha i konačno prihvatiti neophodna zakonska rešenja u oblasti farmacije.

    Da je moguće poboljšanje obima i kvaliteta farmaceutskih usluga, potvrdili su i gosti iz Ljekarničke komore Hrtvatske. Govoreći o iskustvima i budućim planovima, mr. Mate Portolan, direktor Komore je  istakao  da Hrvatska ima jednstvenu cenu lekova koji se izdaju na recept i da su uslovi za otvaranje i rad apoteka zakonski regulisani. Farmaceuti su uključeni u primarnu zdravstvenu zastitu i prevenciju bolesti na mnogo načina, pa i otvaranjem različitih savetovališta u svim krajevima Hrvatske. Olakšanje za pacijente je i najnovije uvođenje “e recepata” putem interneta. Hrvatski apotekari imaju podršku ministarstva zdravlja i uveliko rade na ozakonjenju i primeni novih modela u apotekarskim ustanovama, kao što je “dijagnostičko terapijski postupak (DTP), koji treba da doprinese još boljem kvalitetu zdravstvenih usluga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE