Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U ovim rekaijama NEMA voća

    Nakon sprovedene akcijske kontrole poljoprivrednih inspektora Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, utvrđeno je da kvalitet rakija nije na zadovoljavajućem nivou. Proizvođači voćnih rakija obmanjuju kupce tako što stavljaju lažne deklaracije na svoje proizvode koje nisu u skladu sa tehničkim propisima. Kako iz Ministarstva kažu, ove rakije nisu štetne za zdravlje ljudi, ali se povlače iz prodaje dok se deklaracija ne ispravi.

    Na rafovima u prodavnica pred potrošačima je veliki izbor voćnih rakija, samo što su neke od njih falsifikati – etanol sa aromama. Odnosno, etanol ne potiče od voća, već se u rakije dodaje šećer ili rafinisani etanol. Ovakvi proizvodi su 'plagijat’ jer u voćne rakije nije dozvoljeno dodavanje materija za umnožavanje.

    U inspekcijskoj kontroli analizirano je 20 rakija domaćih proizvođača i utvrđeno da 11 proizvoda nema ispravnu deklaracija, pet je lošeg kvaliteta, a tri su imale etanol koji ne potiče od voća. U dokumenta Ministarstva navode se proizvođači koji ne koriste prirodni etanol, a to su : 'Simex Original’ , 'BB Rakije’ , 'Destilerija Šuran’. Potrošači iz ovih raloga zahtevaju više informacija o poreklu i kvalitetu rakija, a proizvođači moraju da obezbede potvrdu autentičnosti i porekla voćnih rakija.

    Akcija je sprovedena i na polju sive ekonomije. U cilju suzbijanja ovakvog tržišta ispitivan je promet rakija na pijacama i u ugostiteljskim objektima.  Rezultati su takvi, da je na 15 odsto pijaca oduzet 171 litar rakije, a u 12 odsto ugositeljskih objekata zaplenjeno je 311 litara rakije. Sve oduzete količine su uništene i biće podnete prijave na osnovu zakonskih ovlašćenja.

    Poljoprivredna inspekcijska akcija kontrole bezednosti rakije sprovodi se već četvrtu godinu za redom. U svakoj akciji uzrokovano je od 20 do 30 voćnih rakija čiju su analizu radile akreditovane laboratorije, i rezultati pokazuju da je procenat neispravnih uzoraka po broju uvek bio približno jednak. Neispravnost deklaracija, u posmatrane četiri godine, prvo je pokazala rastući trend, zatom  blago opala. Neispravnost kvaliteta se skoro dvostruko uvećala, da bi poslednje godine naglo opala.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE