Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpske firme duguju više nego što vrede

    Ukupna privreda Srbije je u dugovima dvostruko većim od njenog kapitala, skoro polovina dugova je nenaplativa, a najzaduženija su mala preduzeća.

    Računi čak 54.310 firmi i preduzetnika su trenutno u blokadi. Duguju ukupno nepunih 300 milijardi dinara i to bez obračunatih kamata. Najveći deo duga, 126 milijardi dinara, nenaplativ je duže od tri godine i napravilo ga je 12.420 preduzeća i radnji.

    Pod blokadom je svega oko četiri odsto ukupnih obaveza srpske privrede. Preduzeća i preduzetnici na kraju 2014. godine, vidi se iz finansijskih izveštaja, uzajmili su se za ukupno 8.222 milijardi dinara. Na svaki dinar sopstvenog kapitala bankarima, dobavljačima i državi duguju skoro dva dinara.

    Ubedljivo najveći stepen zaduženosti je među mikropreduzećima koja upošljavaju do deset radnika. Oni na svaki svoj dinar, kreditorima duguju 15 dinara. I pored velikih dugova, to je jedan od delova srpske privrede koji uspešno posluje. Prošlu godinu završili su u "plusu" od blizu 18 milijardi dinara.

    Sintetički podaci nekada zamagljuju kompletnu sliku, objašnjava saradnik Ekonomskog instituta Svetlana Kisić. Dovoljno je da veliki dugovi nekih javnih preduzeća dramatično promene prosečnu sliku. Postoji jedan segment privrede koji solidno radi. To su mikro, mala i srednja i preduzeća i sistemskim merama treba podržati njihov razvoj. Makar im ne treba otežavati poslovanje.

    Analiza finansijskih izveštaja Saveza računovođa i revizora Srbije otkriva da bi srpska privreda u globalu teško prošla ispit likvidnosti. Ona je lane pala u odnosu na 2013. godinu. Firme raspolažu sa sve manje gotovine, a iz dana u dan im rastu kratkoročne obaveze. Preduzeća imaju vekliki stepen zaduženosti. Ista analiza je pokazala da su srpske firme u "crnoj zoni" verovatnoće bankrotstva.

    Naša ranija istraživanja su pokazala da je veliki procenat finansijskih izveštaja proizvod kreativnog računovodstva. To se radi za potrebe dobijanja tendera i kredita. Oni dobiju pozajmicu koju niti vraćaju niti plaćaju. Zato i imamo ogroman udeo nenaplativih kredita, smatra generalni sekretar Saveza Pero Škobić.

    Među preduzećima u Srbiji čak 28.060 njih koja ne upošljavaju nijednog radnika. Računovođe upozoravaju da te firme sa svega 8 do 9 odsto učestvuju u ukupnoj aktivi privrede, a na njih odlazi čak petina gubitka. Imaju 3,8 milijardi dinara obrtnih sredstava, a čak 6,7 milijardi kratkoročnih obaveza. To govori dosta o tome kako posluju, ističe Škobić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE