Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministarka objašnjava:Izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu privlačimo investitore

    Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je osnovni cilj izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu efikasno korišćenje zemljišta u državnoj svojini i privlačenje investitora u Srbiju.

    Bogosavljević-Bošković je obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije rekla da u Srbiji ima 830.000 hektara zemljišta u državnoj svojini, od čega se u zakup daje 260.000 hektara.

    Godišnji prihod od zemljišta koje se da u zakup je 51 milion evra, a šteta od neizdavanja preostalog državnog zemljišta u zakup je više od 100 miliona evra, dodala je ministarka.Ona je navela da zemljište u državnom vlasništvu koriste pojedinci mimo zakona i bez plaćanja naknade i da je protiv njih teško voditi spor i naplatiti štetu, jer su ti bespravni korisnici često i NN lica.

    Bogosavljević-Bošković je kazala da je izmenama zakona predloženo da se zemljište izda u zakup do 30 godina domaćim pravnim licima i građanima i dodala da dugoročni zakup povećava sigurnost zakupaca pri ulaganju u poljoprivrednu proizvodnju.

    "Pred nama je bio težak ozbiljan i odgovoran zadatak, trebalo je da na osnovu stanja predložimo zakon koji će uvažiti sve specifičnosti, ali i očekivanja svih naših građana, a sa ciljem omogućavanja privlačenja investicija u poljoprivrednu proizvodnju uz povećanje produktivnosti i zaposlenosti i rast dohotka", rekla je ministarka.

    Srbija ukupno ima pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta od čega su 3,5 miliona oranice, bašte i vinogradi, a ostatak livade i pašnjaci.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE