Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU produžila sankcije Rusiji

    Evropska unija je zvanično produžila ekonomske sankcije Rusiji za još šest meseci, uvedene zbog uloge zvanične Moskve u ukrajinskoj krizi.

    Sankcije su, kako se podseća, prvobitno uvedene 31. jula 2014. na period od godinu dana, saopšteno je na sajtu Saveta EU.

    S obzirom na to da Sporazumi iz Minska nisu u potpunosti primenjeni do 31. decembra ove godine, sankcije se produžuju, dok istovremeno Savet nastavlja sa svojom procenom napretka implementacije, kaže se u saopštenju.

    Najnovijom odlukom, sankcije protiv Rusije u sektoru energetike, bankarstva i odbrane biće na snazi do kraja jula 2016. godine.

    Agencije podsećaju da je odluka o produženju sankcija Rusiji trebalo da bude doneta početkom decembra, ali je došlo do dvonedeljnog odgađana zbog sumnji koje su iznele neke članice, a prvenstveno Italija, oko kažnjavanja Rusije.

    Propala i poslednja šansa

    Poslednja runda trgovinskih pregovora Moskve, Brisela i Kijeva završena je bez uspeha, nekoliko dana posle stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU, objavila je komesarka zadužena za trgovinu Cecilia Malmstrom.

    Malmstrom je rekla da strane nisu uspele da se dogovore i da je taj vid pregovora završen. Sastanak u Briselu smatran je poslednjom šansom da se postigne dogovor. "Više neće biti trojnih pregovora ovog tipa", rekla je Malmstrom.

    Moskva se protivi sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine koji stupa na snagu 1. januara, pošto smatra da će biti štetan za njenu privredu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE