Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Češka ulazi u evrozonu tek kad Grčka izađe iz nje

    Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da će Češka uvesti evro dan pošto Grčka izađe iz evrozone, jer je za njega jedina trenutna mana evra to što bi Česi morali da plaćaju grčke dugove.

    "Moje jedine bojazni povodom uvođenja evra u sadašnjem obliku stabilizacionog mehanizma jeste to da češki poreski obveznik plaća grčke dugove. Bio sam jako razočaran ishodom pregovora koji su već smerali ka tzv. greksitu, a na kraju je Grčka ostala u evrozoni", kazao je Zeman agenciji TASR.

    U intervjuu koji će slovačka novinska agencija objaviti u celini u sredu, češki predsednik rekao je da bi njegova zemlja trebalo da uvede evro prvog dana pošto evrozonu napusti Grčka.

    "Zavidim Slovačkoj što je u evrozoni. Obavešten sam da je 70 odsto građana Slovačke zadovoljno što je uveden evro. Nesporno je da kod naših stranih partnera veći kredibilitet imaju zemlje koje plaćaju evrom nego zemlje koje koriste nacionalnu valutu", rekao je Zeman.

    Zeman je takođe kritikovao politiku Češke narodne banke koja pomaže privredi i izvoznicima tako što intervencijama drži slabu vrednost domaće valute kako ne bi prešla 27 kruna za jedan evro iako se pre intervencija kretala na kursu i 24 krune za evro.

    "Devalvacija krune, znači i devalvacija domaće štednje, slabi pritisak na inovacije. Zato što je situacija komotnija. Druga bojazan je da ćemo, kada budemo želeli da uđemo u evrozonu, nastojati da kurs bude što povoljniji. A sada je taj kurs krune i evra krajnje nepovoljan", rekao je češki predsednik.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE