Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA: Kako preduzetnici mogu do nove opreme

    Preduzetnici i vlasnici malih preduzeća su, u rekordnom roku, iskoristili ponudu države da im pri kupovini opreme pomogne bespovratnim sredstvima kombinovanim s bankarskim kreditom.

    Sredinom prošlog meseca, Ministarstvo privrede je za tu namenu, ponudilo 200 miliona dinara i sva sredstva su već utrošena. Kako je sledeća godina najavljena kao godina razvoja preduzetništva, iz ministarstva najavljuju da će u tu svrhu izdvojiti više novca.

    Na ovaj način moguća je kupovina opreme vredne do 10 miliona dinara. Država četvrtinu novca daje bespovratno, a pet odsto sredstava privrednik obezbeđuje kao učešće za kredit kod banke. Garancija koju traži banka nije hipoteka na nekretninu već na kupljene mašine.

    Odobreno je 106 kredita za šta su utrošena sva sredstva koja je izdvojila država, a u Ministarstvu privrede se nadaju da će do kraja godine obezbediti i dodatni novac za još nekoliko kredita.

    "Važna informacija za sve one koji žele da nabave opremu je da će program biti nastavljen i u 2016. godini i da će biti opredeljena veća sredstva i to 500 miliona dinara", ističe pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

    U program se za sada uključilo pet banaka, kažu da slični krediti do sada nisu izazivali toliko interesovanje privrednika, a za jedan su konkurisale po tri firme. Osim nove, uz ovaj kredit moguća je kupovina i polovne opreme, ali ne starije od pet godina. Tako kupljena sredstva privrednik može da otuđi tek posle dve godine.

    "Krediti su bili namenjeni isključivo za proizvodu industriju, a najviše interesovanja bilo je za prehrambenu industriju, plastiku i obradu drveta", napominje Katarina Obradović Jovanović.

    Mala i srednja preduzeća zapošljavaju dve trećine radnika u Srbiji. Strategijom razvoja do 2020, predviđeno je otvaranje još 25.000 takvih preduzeća u kojima bi posao našlo oko 180.000 radnika, a povoljni krediti su zamajac tog plana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE