Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta možda padne ispod 20 dolara?

    Vodeći proizvođači nafte se pripremaju za mogućnost da cena "crnog zlata" padne na 20 dolara po barelu nakon drugog dana previranja na globalnim tržištima tokom kojih je nafta nakratko pala ispod 40 dolara, javlja Guardian.

    Pad cene nafte ispod 40 dolara nije zabilježeno od početka Globalne recesije 2009. godine, podseća Guardian. Istovremeno, cena željezne rude se spustila na najniži nivo u poslednjoj deceniji, što je jedan od glavnih indikatora usporavanja globalne potražnje. 

    Cena nafte se oporavila nakon pada ispod 40 dolara, jer su špekulanti iskoristili poniranje od osam odsto u sedam dana, ali analitičari tržišta upozoravaju da bi oporavak mogao biti kratkog veka.

    Prema izveštaju Reutersa, fluktuacije posebno zabrinjavaju Rusiju koja je rekla da će, ukoliko se trend nastavi, morati da posegnu za dodatnim rezovima u budžetu.    

    Scenario u kojem bi se cena nafte mogla prepoloviti ne isključuje ni bivši izvršni direktor British Petroleuma Lord Browne, koji je u intervju za Bloomberg TV rekao da u "kratkom roku ništa nije nemoguće": "Na duže staze, 20 dolara je verovatno pogrešno, to je najdalje što bih ja išao".

    OPEC na prošlonedeljnom sastanku nije postigao sporazum o smanjenju proizvodnje nafte ili njenoj gornjoj granici, a Iran se vraća na tržište nakon ukidanja sankcija i spreman je na rat cenama s rivalima poput Saudijske Arabije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE