Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TURSKA PRIVREDA: Erdogan je odmah trebao da se izvini

    Sa ekonomske tačke gledišta Rusija i Turska potrebne su jedna drugoj i nemoguće je prekinuti sve ekonomske odnose.

    Kako je istakao savetnik predsednika zajednice poljoprivrednih komora Turske Metin Turkyilmaz na njihovom poboljšanju se radilo decenijama.

    Turkjilmaz smatra da Moskva i Ankara imaju potencijal da preovladaju krizu u odnosima.

    “Posledice embarga, koji je uvela Rusija, uticatiće na našu ekonomiju, pre svega, zbog zabrane za uvoz narandži i paradajza. Izvoz turskih proizvoda u Rusiju 2014. godine iznosio je 1,2 milijarde dolara", ističe on.

    Kako kaže da je, pre nego što je došlo do zaoštravanja odnosa, Turska iz Rusije uvozila pšenicu, seme suncokreta i suncokretovo ulje, a kupuje i velike količine energenata.

    “Mislim da Turska i Rusija imaju neophodna diplomatska iskustva da preovladaju ovu krizu u odnosima i da spreče dalje zaoštravanje", ubeđen je Turkyilmaz.

    Bivši prvi zamenik šefa turske diplomatije Faruk Logoglu smatra da će postojati mogućnost novih kriza u bilateralniom odnosima sve dok se ne reši sirijski problem.

    Logoglu kaže da je danas zbog sirijske krize došlo do zaoštravanja odnosa Rusije i Turske, a da nije isključeno da će sutra će neke druge zemlje doći na red.

    "Da je Erdogan odmah nakon obaranja aviona zvao Putina, izrazio žaljenje pa se izvinio, do toliko ozbiljne krize u odnosima ne bi došlo. Ali sada samo izvinjenje neće normalizovati odnose. U tom smislu sastanak šefova diplomatija u Beogradu nije mogao da reši problem. Ali on je ipak bio važan", istakao je Logoglu.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE