Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KINA KRITIČNO: Smog zatvara fabrike, autoputeve…

    Vlasti u Pekingu naredile su školama u tom gradu da danas ne izvode učenike i ne organizuju nastavu van učionica, zbog rekordnog nivoa zagađenja u glavnom gradu Kine, koje je dostiglo 35 puta viši nivo od dozvoljene granice.

    Vrhunac zagađenja je podsetnik na nekoliko izazova u zaštiti životne okoline sa kojima se suočava Kina, u trenutku kada se predsednik Si Đinping pridružio svetskim liderima na konferenciji o klimi u Parizu.

    Fabrikama i gradilištima preporučeno je da redukuju rad, nakon što je u nedelju gradska uprava objavila prvo narandžasto upozorenje, drugi najviši stepen na skali od četiri nivoa upozorenja, za protekle dve godine.

    Vlasti u Pekingu su naložile prekid rada 2.100 fabrika koje su najveći zagađivači i savetovale građanima da ne izlaze iz svojih stanova, objavio je list China Daily.

    Kocentracija vazdušnih čestica manjih od 2,5 mikrona, koje posebno razaraju pluća, dostigla je 900 mikrograma po kubnom metru u južnom delu Pekinga, dok je prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije dozvoljeni maksimum 25 mikrograma po kubnom metru.

    Vidljivost je smanjena na nekoliko stotina metara, stanovnici se žale na dim i opor miris, a mnogi nose maske na licu.

    Kvalitet vazduha pogoršao se u petak i posebno za vikend, a vlasti su saopštile da nisu želele da objave upozorenje, zbog najave da će se vremenske prilike poboljšati od srede.

    Zagađenje je pogoršao hladan vazduh u atmosferi koji je zadržao smog nisko iznad tla. Ekstremno visoko zagađenje prijavilo je i nekoliko gradova u blizini Pekinga.

    Inspektori Ministarstva zaštite životne sredine ustanovili su na nekoliko gradilišta kršenja naredbi o obustavi radova koji podižu prašinu, javila je kineska agencija Sinhua.

    Van Pekinga, vlasti su zbog smanjene vidljivosti i magle naredile da se zatvori 1,553 deonca autoputa u centralnoj, istočnoj i južnoj Kini, objavljeno je na vebsajtu Ministarstva saobraćaja.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE