Banke u borbi za klijente

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Banke u borbi za klijente

  Banke krenule u akciju da privuku što više građana i odobre im gotovinske i stambene kredite, najpopularnije zajmove u Srbiji koji nikada nisu imali niže kamatne stope.

  Keš pozajmice se mogu uzeti po kamatama i nižim od deset odsto, a stambeni krediti ispod 3,5 odsto. Ukoliko klijent želi da pređe u drugu banku zbog povoljnijih uslova, matična banka je spremnas da smanji kamatu, oprosti troškove obrade i produži rokove otplate, a naročito onog koji redovno otplaćuje obaveze i ima dobru platu, pišu Novosti.

  Do sada je odobreno oko šest milijardi evra raznih zajmova, a 90 odsto čine gotovinski i stambeni. Najtraženiji je keš zajam, a banke ga sada odobravaju po kamatama od 6,60 do 13 odsto, što je do 40 odsto niže nego sredinom godine. Uz to, da bi preotele klijente banke su spremne i da osiguravaju pozajmice o svom trošku.

  Zvanična ponuda važi za nove klijente, ali ukoliko stari žele da odu u drugu banku i refinansiraju svoje obaveze onda se dogovaramo o novim uslovima, kažu u jednoj stranoj banci, koja se sprema da uvede i čekove, kako bi pratila konkurenciju.

  To znači da se dogovaramo o nižoj kamati, dužem roku otplate i manjim troškovima obrade zajmova. Nekada se odričemo svoje naknade samo da zadržimo klijenta. Spremni smo da odobrimo keš kredit sa ratom koja opterećuje platu do 50 odsto, a ukoliko ima stambeni, onda je taj procenat od 60 do 70 odsto zarade.

  Bankama je teško da dođu do novih dobrih klijenata, odnosno onih koji će redovno da otplaćuju svoje obaveze, kaže ekonomista Mlađan Kovačević. Zbog toga su spremne da čuvaju svoje postojeće i da im smanjuju kamate, jer ih već poznaju.

  To je novina u Srbiji, jer do sada su uglavnom uslovi važili za sve. Nije ih bilo briga da li će klijent da ode u banku preko puta. Sada se situacija promenila i prvi put imamo da konkurencija oživljava, i da se svaka banka bori za svoje klijente.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE