Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Turskoj tri milijarde i evrointegracije

    Turska je na samitu u Briselu od EU dobila tri milijarde evra i ubrzanje evrointegracija, u zamenu za pomoć u suzbijanju priliva migranata.

    Nemačka kancelarka Angela Merkel je, posle samita EU-Turska, saopštila da je tri milijarde evra namenjeno kao pomoć za sirijske izbeglice u Turskoj i da će ove godine biti otvoreno poglavlje 17 u pregovorima sa Ankarom, kao i da će, ako budu ispunjeni postojeći uslovi, doći do ubrzane liberalizacije viznog režima.

    Turska se zauzvrat obavezala da pomogne u suzbijanju priliva migranata, preneo je Reuters.

    Brisel će "pomno pratiti najmanje jednom mesečno" napredak Turske, naveo je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prenela je agencija AFP.

    Turski premijer Ahmet Davutoglu je istakao da je ovo "istorijski dan i istorijski sastanak, prvi takve vrste u poslednjih 11 godina".

    "Niko ne može da pruži garancije što se tiče sirijskog pitanja, ne znamo šta će se tamo dešavati, ali mogu da vas uverim da će Turska ispuniti sva obećanja iz zajedničkog plana. Naša namera sa EU jeste da se spreče novi izbeglički talasi iz Sirije i da se reši postojeća izbeglička kriza", rekao je Davutoglu.

    "Ovih tri milijarde evra će biti potrošene na izbeglice u Turskoj, to nisu pare za Tursku", istakao je on.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE