Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina razbila najveće `podzemno` bankarstvo

  Kineske vlasti su saopštile da su razbile do sada najveću mrežu "podzemnih" bankarskih kanala, koja je obrtala 410 milijardi juana, odnosno 64 milijarde dolara, u ilegalnim deviznim transakcijama.

  Akcija kineskih vlasti, kako izveštavaju danas državni mediji te zemlje, deo je borbe zvaničnog Pekinga za zaustavljanje nelegalnog odliva kapitala, prenosi američka agencija AP.

  List Narodni dnevnik piše da je uhapšeno i kažnjeno više od 370 ljudi upletenih u slučaj. U tekstu se navodi da su kineske vlasti otkrile da je od aprila ove godine u "podzemnim" bankarskim kanalima obavljeno pranje novca i devizne transakcije u vrednosti većoj od 800 milijardi juana (126 milijardi dolara).

  Kina ima strogu deviznu kontrolu, kojom je kupovina deviza po osobi limitirana na 50.000 dolara godišnje, ali su ti propisi naširoko zaobilaženi.

  Zvaničnici kažu da kineski problem s "podzemnim" bankarstvom postaje "sve ozbiljniji". Oni strahuju da takve mreže koriste korumpirani funkcioneri, kriminalci i teroristi za pranje novca, i kažu da masivni neslužbeni odlivi sredstava nanose ogromnu štetu kineskom upravljanju finansijama, dodaje američka agencija.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE