Mercator povećao prihode u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mercator povećao prihode u Srbiji

  Grupa Mercator je od januara do oktobra 2015. ostvarila prihode od prodaje od 1,95 milijardi evra, dva odsto niže nego u istom periodu lani, saopštava kompanija

  Međutim, kako piše slovenački list Finance, ovaj rezultat nije realno porediti s prošlom godinom, jer je kompanija prošla kroz velike promene zbog konsolidacije poslovanja na svim tržištima nakon što je je preuzeo hrvatski Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića.

  "U Srbiji su se prihodi značajno povećali, jer je Mercatoru Srbija pripojen lanac Idea, dok su se na hrvatskom i bosanskohercegovačkom tržištu snizili zbog prenosa Mercatorovih maloprodajnih jedinica Konzumu. Na ta dva tržišta Mercator je ostvario prihod uglavnom prodajom dućana Modiana i Intersport, i na osnovu prodaje nekretnina", kažu u Mercatoru.

  Grupa je tokom devet meseci ostvarila dobit od 61,2 miliona evra, dok je u istom periodu lani dobit iznosila 31 milion evra.

  "Poboljšanje je rezultat fokusiranja na osnovnu trgovačku delatnost na tržištima Slovenije, Srbije i Crne Gore, poboljšanja poslovanja nematičnih delatnosti, ozbiljnog smanjenja troškova u okviru racionalizacije poslovanja, kao i prodaje nekih nestrateških delatnosti", naveli su iz Mercatora, prenosi Tportal.

  Agrokorova akvizicija Mercatora okončana je u septembru prošle godine, a vrednost transakcije bila je veća od pola milijarde evra. Todorić je kupovinom Merktora dobio najvećzu maloprodajnu i veleprodajnu mrežu regionu i šire.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE