Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Air Serbia gomila dugove prema Aerodromu

    Dok profit aviokompanije Air Serbia raste, dobit Aerodroma Nikola Tesla stagnira, jer potraživanja koja Aerodrom ne može da naplati, uglavnom od nacionalnog avioprevoznika, stvaraju najveći pritisak na profit.

    Vlasnici Air Serbia, Vlada i kompanija Etihad, na drugu godišnjicu osnivanja nacionalnog avioprevoznika pod novim imenom zadovoljno su trljali ruke poslovanjem firme. Međutim, dok profit kopmanije raste, dobit Aerodroma Nikola Tesla stagnira.

    Aerodrom Nikola Tesla je baza za srpskog nacionalnog avioprevoznika, ali i finansijska baza. Naime, prema rečima analitičara, ta kompanija gomila dugove prema Aerodromu. Na kraju septembra, Aerodrom je imao potraživanja od oko tri milijarde dinara i uglavnom su se odnosila na Air Serbia.

    Aerodrom Nikola Tesla u većinskom je vlasništvu države, međutim, značajan paket akcija imaju i privatni investitori, među kojima i građani Srbije. Njihova prava kao manjinskih akcionara ugrožena su i time što je profit ovog preduzeća doveden u pitanje, jer ne može da naplati sva svoja potraživanja.

    "Air Serbia je glavni klijent koji ima skoro 55 odsto tržišta i zamislite bilo koje poslovanje gde vam glavni klijent, koji drži takav komad tržišta, ne plaća za svoje usluge u dugom vremenskom periodu to ruinira firmu i ne može da opstane", kaže broker Nenad Gujaničić.

    Analitičar Mahmud Bušatlija kaže da je državna pomoć morala da bude uplaćena, iako su putnici plaćali aerodromske takse uz avionske karte, jer taj novac na kraju nije završio gde je bio namenjen.

    "Praktično te troškove koje Air Serbia ne plaća Aerodromu mi svi plaćamo. Dva puta platimo, kao putnici i kao neko ko plaća poreze. Ne bih se iznenadio da vreme pokaže da je tu bilo i dnevne politike. Prosto, treba dokazati na razne načine da je Air Serbia profitabilno preduzeće", kaže Bušatlija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE