Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropskoj uniji preti raspad?

    Da li budućnost Evrope u ovom trenutku zavisi od Nemačke? Budućnost Evrope i EU sve se više dovodi u pitanje, jer izbeglička kriza nalazi se na vrhuncu.

    Migranata ima sve više, a nemački kapaciteti za prihvatanje novih izbeglica došli su blizu limita. Nemačka će ipak ove godine primiti najveći deo od ukupno milion izbeglica i migranata koji dolaze u Evropu iz siromašnih i ratom pogođenih zemalja Azije i Afrike. Međutim, usled brojnih postupaka drugih zemalja u vidu zatvaranja granica, sve će zavisiti od dobre volje Nemačke.

    Tako predsednik Evropskog veća Donald Tusk smatra da će budućnost Evrope zavisiti u velikoj meri od pristupa Nemačke izbegličkoj krizi i poziva da druge evropske države pokažu više solidarnosti.  

    Govoreći na obeležavanju 26. godišnjice pada Berlinskog zida, Tusk je Nemačku i kancelarku Merkel opisao kao utelovljenje najboljih evropskih vrlina. "Oni koji veruju da je Nemačka previše otvorena, previše tolerantna, previše liberalna, zaboravili su da ponove lekciju naše tragične istorije", rekao je Tusk, bivši poljski premijer.

    "Želite li Nemačku koja je otvorena, tolerantna, obzirna, koja simpatiše slabije i siromašnije, jednom rečju Nemačku Angele Merkel, ili želite Nemačku koja je zatvorena, hladna i bezobzirna? Samo je jedan odgovor na to pitanje", rekao je Tusk.

    Mnogo pesimističniji je luksemburški ministar spoljnih poslova Jean Asselborn koji je upozorio da Evropskoj uniji „preti raspad".  

    ‘‘Raspad se može dogoditi vrlo brzo, kada solidarnost pređe u proterivanje."

    On dodaje da se Evropska unija nalazi u vrlo kritičnoj situaciji, jer iako je većina zemalja shvatila da izbeglicama treba pomoći, još uvek postoje oni koji ne učestvuju u tom procesu i upozorio da „imamo možda nekoliko meseci‘‘.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE