Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ćulibrk: MMF samo vodi računa da ne odemo u bankrot

    Srbija ne sme previše da se opusti i da misli da je rešila sve probleme u ekonomiji, izjavio je glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, gostujući u Novom danu televizije N1. On ističe da Vlada Srbije u 2016. godini treba da se posveti strukturnim reformama.

    Gost Novog dana smatra i da sve vlade u Srbiji od 2002. godine i prvog aranžmana sa MMF-om koriste tu međunarodnu instituciju kao alibi za nepopularne mere. Ovde se, prema njegovim rečima, stvara fama da je MMF taj koji vas tera na smanjenje plata, o on "zapravo vodi računa da se ne ode u bankrot".

    “Dok servisirate spoljne dugove možete da radite šta god hoćete“, kaže Ćulibrk i ističe da se nepopularne mere ne sprovode zato što to traži MMF, već zato što to nalaže zdrava ekonomska logika, i da bi hrabra vlada to tako trebalo i da kaže.

    Urednik NIN-a ocenjuje i da je za MMF prihvatljivo povećanje dela plata i penzija zato što su sa njihovog aspekta u Srbiji zatekli bolje rezultate nego u februaru kada je potpisan sporazum.

    On ipak ističe da je greška što se u Srbiji odluke donose “preko kolena“, pa su zarade svima linearno smanjene po deseto odsto, čime su oštećeni oni koji rade, a nagrađeni oni koji ne rade. “Onda se desi da imate ljude sa fakultetskom diplomom koji školuju buduće generacije, a rade za 250-200 evra“, podseća Ćulibrk.

    Gost Novog dana kaže i da ne treba čekati MMF da nam kaže koliko je višak zaposlenih u javnom sektoru, jer je dovoljno da se uzmu bilo koje novine u poslednjih nekoliko godina i da se u ekonomskoj rubrici vidi da je procena da taj višak iznosi između 10 i 20 odsto.

    Foto: N1

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE