Merkel: Ako zatvorimo granicu moguć rat na Balkanu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Merkel: Ako zatvorimo granicu moguć rat na Balkanu

  Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na opasnost izbijanja oružanih sukoba na Balkanu u slučaju da Nemačka zatvori granicu sa Austrijom.

  Tenzija već ima u zemljama zapadnog Balkana i "ne želim da tamo dođe do vojnih sukoba", izjavila je Merkelova sinoć na okupljanju svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Darmštatu na zapadu zemlje, a preneli su nemački mediji.

  Mnogi stručnjaci upozorili su da će u slučaju da Nemačka kao glavna destinacija izbeglica koje u najvećem broju slučajeva beže od rata u Siriji, zatvori granicu sa Austrijom, isto učiniti i zemlje Balkana preko kojih prelazi najveći broj migranata i izbeglica.

  EU je krajem oktobra objavila da će u Grčkoj i na Balkanu biti uspostavljeno 100.000 prihvatnih mesta kako bi se zauzdala najveća migrantska kriza do sada, a tokom prethodnih meseci zbog rešavanja migrantske krize već je bilo napetosti između Slovenije, Hrvatske, Srbije i Mađarske.

  Merkelova je rekla da ne želi da bude negativna, ali je upozorila da bi se situacija brzo mogla pogoršati.

  Pitanje izbeglica takođe unosi podelu i u Nemačkoj, u vladajućoj koaliciji konzervativaca i socijal-demokrata koji na sastanku u nedelju nisu uspeli da postignu dogovor, pošto su konzervativci iz bavarske CSU zatražili da Nemačka 2015. prihvati manje od očekivanih 800.000 i milion izbeglica.

  Za četvrtak je najavljena nova runda pregovora, a jedna od glavnih tema je uspostavljanje takozvanih tranzitnih zona na nemačko-austrijskoj granici kako bi se ubrzalo razmatranje zahteva i proterivanje. Konzervativci se za to zalažu, ali socijal-demokratski SPD odbacuje tu zamisao.

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE