Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od rakije bi moglo da se slije milijardu evra?

    U Srbiji se oko 90 odsto rakije prodaje u sivoj zoni, a čak 50 do 60 odsto onoga što se deklariše kao rakija zapravo to nije.

    To tvrdi predsednik Nacionalne asocijacije proizvođača rakije Srbije "Srpska rakija", Vukosav Tomašević, objasnivši zašto je veoma značajno da se što pre donese zakon o jakim alkoholnim pićima.

    On je agenciji Beta kazao da bi donošenjem ovog zakona, koji prvi put rakiju definiše isključivo kao proizvod od voća, uveo red na tržište rakije, i Skupština Srbije bi trebalo da ga usvoji u formi u kojoj je taj zakon prošao Vladu Srbije.

    Prema njegovim rečima, to što je sada rakija definisana kao proizvod poljoprivrednog porekla stvaralo je veliki prostor za manipulaciju, jer se pod rakijom prodaje i ono što nije rakija, odnosno pića poreklom od žitarica. "Ovim zakonom proizvođač se vraća u legalne zakonske tokove. Više nema ni nepotrebnih birokratskih prepreka."

    Suština je da se sada uvodi praksa evropskog zakonodavstva, odnosno država ne zabranjuje proizvodnju, ali u svakom trenutku ima kontrolu zdravstvene ispravnosti proizvoda i protoka robe i novca, kazao je on.

    Tomašević je naglasio i da bi uvođenjem reda na domaćem tržištu stvorilo uslove da se Srbija pojavi kao ozbiljan izvoznik na svetskom tržištu jakih alkoholnih pića, sa rakijom koja je, kako je naglasio, po oceni najvećih stručnjaka najbolja u svetu.

    "Već u prvoj godini mogli bi ostvariti 700 do 800 miliona evra deviznog prihoda godišnje od rakije, a vrlo brzo bi prešli i milijardu evra", kazao je on.

    Poslanici Skupština Srbije u utorak će razmatrati Predlog zakona o jakim alkoholnim pićima koji bi trebalo da liberalizuje proizvodnju alkoholnih pića, onemogući ilegalnu prodaju i bolje zaštiti potrošače.

    Precizirani su je postupci praćenja proizvodnje i zaštite geografskog porekla oznake jakih alkoholnih pića, što bi trebalo da utiče na udruživanje proizvođača kako bi mogli da koriste tu oznaku. U Srbiji postoji 400 registrovanih proizvođača alkoholnih pića koji godišnje proizvedu 12 miliona litara alkoholnog pića.

    Po podacima Republičkog zavoda za statistiku proizvodnja alkoholnih pića u Srbiji je oko 80 miliona litara, što znači da velike količine proizvode neregistrovani proizvođači i domačinstva za svoje potrebe. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE