Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci masovno protiv sporazuma EU i SAD

    Više od 100.000 ljudi, a prema nekim procenama čak 250.000 njih prošetalo je centrom Berlina u znak protesta protiv planiranog sporazuma između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o slobodnoj trgovini.

    Policija je saopštila da je u protestima u subotu učestvovalo oko 100.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo 250.000, javila je agencija AP.

    Demonstranti su udarali u bubnjeve, uzvikivali slogane i mahali zastavama i transparentima protiv Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva (TTIP).

    Nemačka vlada se zalaže sa sklapanje tog sporazuma, tvrdeći da će on dati podsticaj globalnoj privredi, a malim i srednjim preduzećima omogućiti bolju šansu da budu konkurentne na svetskom tržištu, uz istovremeno smanjenje birokratske procedure.

    Demonstranti, koji su se okupili u organizaciji Konfederacije nemačkih trgovinskih sindikata, smatraju da bi planirani sporazum mogao da izazove pad bezbednosnih standarda u prehrambenoj industriji i ugrozi lokalnu upravu time što će međunarodnim arbitražnim panelima dati ovlašćenja da odlučuje u sporovima.

    EU i SAD o TTIP pregovaraju od 2013. godine, a pristalice tog sporazuma se nadaju da će on biti brže usvojen nakon što su SAD, Japan i druge zemlje Pacifičkog obruča postigle odvojeni sporazum o slobodnoj trgovini.

    Foto: twitter printscreen

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE