Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska se u sekundi zaduži za 58 evra

    Javni dug Hrvatske raste 443,66 kune u sekundi, a svaki zaposleni Hrvat dužan je više od 187.000 kuna, odnosno skoro 25.000 evra, pokazuju podaci Udruženja poreskih obveznika Lipa.

    "Prema najnovijim podacima hrvatski javni dug, koji bi do kraja 2015. godine mogao dostići kritičnu tačku od 90 odsto BDP, raste brzinom od 443,66 kuna po sekundi i do danas je narastao na gotovo 290 milijardi kuna", rečeno je na predstavljanju "Brojača javnog duga" koji je osmislilo Udruženje poreskih obveznika Lipa.

    Prema javnom dugu od 290 milijardi kuna, dodali su iz Udruženja, ispada da je svaki stanovnik Hrvatske zadužen za više od 67.000 kuna, a svaka zaposlena osoba za više od 187 hiljada kuna.

    Brojač u realnom vremenu pokazuje povećanje javnog duga, a u Zagrebu će biti postavljeno pet displeja na kojima će građani gledati kako dug raste. Osim toga, "Brojač javnog duga" biće dostupan i na internet stranicama Lipe, ali i na naslovnoj stranici Indexa.

    Javni dug je jedna od najvećih prepreka ekonomskog rasta, a na predstavljanju "Brojača javnog duga" istaknuto je kako bez uravnoteženih finansija i privrednog rasta nije moguće povećati standard građana, a za to je nužno zaustaviti dalji rast duga.

    Zadnje tri hrvatske Vlade povećale su javni dug sa 122 milijarde na više od 285 milijardi kuna. To povećanje javnog duga dva i po puta ostaje u nasleđe hrvatskim poreskim obveznicima i privredi čija je konkurentnost zbog toga diskutabilna, a napredak upitan.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE