Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rast plata u Nemačkoj najveći od 2008. godine

    Realne plate u Nemačkoj u drugom kvartalu ove godine uvećane su za 2,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, po najvećoj stopi od 2008. godine, pokazali su najnoviji podaci Zavoda za statistiku Destatisa.

    Nominalne plate u istom razdoblju su na godišnjem nivou porasle za 3,2 odsto. Pritom je najizrazitiji njihov rast zabeležen u istočnoj Nemačkoj i u kategoriji slabo plaćenih, nekvalifikovanih poslova, pokazao je izveštaj Destatisa.

    Novoobjavljeni podaci navode na zaključak o značajnom uticaju uvođenja minimalne plate u Nemačkoj od 8,50 evra po satu početkom godine, primećuje Reuters, premda u Destatisu napominju da je zasad teško izračunati u kojoj je meri to uticalo na rast plata.

    Isto tako, rast realnih plata "pogurala" je i niska inflacija, navodi Reuters. U drugom tromesečju potrošačke cene u najvećoj evropskoj ekonomiji uvećane su samo 0,5 odsto, nakon stagnacije u prvom kvartalu i takođe 0,5-procentnog rasta u poslednja tri meseca 2014.

    Tri kvartala zaredom realne plate u Nemačkoj su tako rasle po stopi većoj od dva odsto, budući da su u prvom kvartalu uvećane za 2,5 procenta, nakon 2,2-procentnog rasta u poslednja tri meseca 2014. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE