Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kupio prava na lek i povećao cenu za 5.000 odsto

    Predsednik Turing Pharmaceuticals razbesneo je svet kada je povećao cenu leka Daraprim za 5.000 odsto, nakon što je ta američka kompanija kupila prava na taj medikament koji se koristi za bolesti imuniteta, poput AIDS.

    Daraprim je na tržištu od 1953, dakle 62 godine, a koristi se u lečenju toksoplazmoze, bolesti koju uzrokuje parazit koji napada osobe oslabljenog imuniteta, poput obolelih od AIDS, raka ili trudnice. Koristi se i u lečenju malarije.

    Cena pakovanja donedavno je bila 13,5 dolara, a nakon odluke Turinga iznosiće 750 dolara. Direktor kompanije Martin Shkreli objasnio je da će firma novac od prodaje iskoristiti za nova istraživanja, koja su odavno zanemarena. Navodno će uložiti u marketing i edukaciju da bi se podigla svest o raznim bolestima.

    Objasnio je da proizvodnja jedne pilule Daraprima košta jedan dolar, ali u to, po njegovim rečima, nisu uključeni razni troškovi proizvodnje, marketinga, distribucije, koji su, kako je istakao, u poslednjih nekoliko godina značajno porasli.

    "Moramo imati i neku zaradu od ovog leka", kazao je Shkreli za televiziju Bloomberg. "Moderni lekovi danas koštaju i do 100.000 dolara, a često i oko pola miliona dolara. Daraprim je, u odnosu na njih, jako potcenjen ", kazao je.

    Svetska javnost, naročito putem društvenih mreža, burno je reagovala na ovaj nesvakidašnji "poslovni potez",  ali to izgleda da nije omelo "odlučnog" Shkrelija. Na Twitteru je ismejao nekoliko korisnika koji su postavili pitanje o opravdanosti odluke, a jednog je novinara nazvao "glupanom i lošim novinarom koji ne proverava činjenice".

    Američka Udruženja za infektivne bolesti, obolelih od HIV i još neka, napisale su Turingu otvoreno pismo pozivajući upravu da razmotri svoju odluku. "Nova cena leka potpuno je neopravdana kada su posredi pacijenti kojima je lek neophodan, a spadaju u socijalno ugroženu grupu. Istovremeno je i neodrživa za zdravstveni sistem", stoji u pismu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE