Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta krije ugovor Victorije i Vitala?

    Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak zbog sumnje da su ugovorom o poslovnoj saradnji dva od tri najveća proizvođača jestivog ulja u Srbiji, Victoria Oil i Vital narušili konkurenciju.

    Kad dva konkurenta, umesto da se bore za tržište, zaključe ugovor o saradnji kao Victoria u Šidu i Vital u Vrbasu, Komisija za zaštitu konkurencije stupa na scenu, prenosi RTS.

    "Navedena privredna društva su zaključila ugovor o poslovnoj saradnji, čiji je predmet proizvodnja rafinisanog suncokretovog ulja pod robnom markom kupca (Vital) od strane prodavca – proizvođača (Victorija Oil shodno potrebama i nalogu kupca, kao i kupoprodaja istih na način i pod uslovima određenim ugovorom", navodi Komisija za zaštitu konkurencije.

    Šta sadrži ugovor i da li zaista pod imenom Vital kupujemo Victorijino ulje, u Vitalu nisu ništa hteli da kažu, a iz Victorije je stigao pisani odgovor da je u toku postupak koji je pokrenula Komisija i da ne mogu da komentarišu predmet postupka.

    Građani se dovode u zabludu jer kupuju jedan proizvod, dobijaju drugi, a to nije jedina šteta. "Pre nepuna dva meseca imali smo veliko povećanje cena ulja, sada imamo najavu smanjenja, zato što se znalo da su zalihe velike, znalo se da je rodna godina, nije bilo opravdanja da se to uradi."

    Međutim, jagma za profitom ne poznaje profesionalnu etiku, dok druge strukture ne postave to pitanje u ozbiljnoj formi, kaže Petar Bogosavljević iz Udruženja potrošača.

    Treba sačekati da Komisija završi istragu, upozoravaju stručnjaci jer, kažu, nije uvek saradnja konkurenata zabranjena i kažnjiva.

    Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Lončar objašnjava da u Zakonu o zaštiti konkurencije postoji takozvani ugovor o specijalizaciji, gde se dozvoljava da jedan igrač na tržištu za drugog uslužno proizvodi neki finalni proizvod. Međutim, ističe da postoje uslovi koji moraju da ispune da bi sporazum bio izuzet od zabrane.

    Ti uslovi su da njihovo zajedničko učešće na tržištu nije veće od 25 odsto, da njihova saradnja ne utiče na zatvaranje tržišta, da se ne dogovaraju o ceni, kupcima, prodajnim kvotama. Ako dogovor Victorije i Vitala ne ispunjava te uslove, obe kompanije bi mogle da plate kaznu do 10 odsto godišnjeg prihoda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE