Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dizel u Srbiji najskuplji u regionu

    Vrtoglava razlika između cena naftnih derivata na benzinskim pumpama u Srbiji i ostalim državama Balkana.

    Ko na putu za more sipa 38 litara ultra dizela u Makedoniji, za to će platiti 3.700 dinara, prevedeno u našoj valuti. Ukoliko se vozač odluči da istu količinu tog goriva sipa u Srbiji, koštaće čak 5.600 dinara. Razlika u ceni po litru, i kada se pogleda zvanična statistika, između dve zemlje je čak 50 dinara, pišu Novosti.

    Cene nafte poslednja dva meseca vrtoglavo padaju. Ipak, vrednost dizela na pumpama u Srbiji nije se mnogo pomerila i ispratila ovaj trend, pa je ovo gorivo i dalje ubedljivo najskuplje u regionu, ako se ne računa Albanija.

    Cene goriva u Srbiji su u padu već mesec i po dana, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

    Vrednost goriva na pumpama pala je u odnosu na prošlu nedelju za još oko 50 para. Raspon između maksimalne i minimalne maloprodajne cene auto-gasa je čak devet dinara. Isti trend cena beleži se i na tržištima ostalih zemalja u regionu.

    Prosečne maloprodajne cene dizel goriva svedene na evro u čak osam zemalja su gotovo jednake, u rasponu je svega deset evrocenti. Srbija, ipak, ima slične cene dizela kao Albanija, Rumunija i Slovenija. Dizel je, međutim, mnogo jeftiniji u susednoj Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Čak je i u Grčkoj litar dizela povoljniji.

    Jedino se izdvajaju po nešto višoj ceni dizela Albanija i nešto nižoj Makedonija, dodaje Mićović. Razlike u ceni benzina su nešto veće, ali je redosled zemalja nepromenjen. I dalje je benzin najskuplji u Grčkoj, Sloveniji i Hrvatskoj, a najjeftiniji u Makedoniji, BiH i Bugarskoj.

    Kod nas vlada nepisano pravilo da se na cenu nafte poziva samo kada gorivo poskupljuje jer je to onda dobar izgovor za podizanje cena na pumpama. Kada nafta pada, kao da to niko ne vidi, kaže Boban Atanacković iz AD "Nafta".

    Budući da je smanjenje maloprodajnih cena goriva posledica samo smanjenja kompanijskog dela cene, državni udeo izražen u procentima stalno raste. U Srbiji u proseku 54,6 odsto od cene jednog litra benzina ide državi. Udeo državnog zahvatanja u ceni dizela je 53,7 odsto, a TNG 48,8 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE