Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EIB finansira prugu na Kosovu i TAP

    Evropska investiciona banka spremna je da učestvuje u finansiranju više projekata na Zapadnom Balkanu u bliskoj budućnosti, izjavio je predsednik Banke Werner Hoyer na samitu o Zapadnom Balkanu u Beču.

    Među planiranim projektima su "železnički put 10" na Kosovu i Transjadranski gasovod (TAP) za koji je EIB počela početnu procenu, rekao je Hoyer, navodi se u današnjem saopštenju EIB.

    Hoyer je dodao da je će projekat gasovoda TAP pomoći da se diversifikuje snabevanje Evropske unije gasom i pružiti prilika za razvoj upotrebe gasa kao energetskog izvora na Zapadnom Balkanu.

    "EIB je najveći međunarodni finansijer na Zapadnom Balkanu. U skladu sa našim mandatom i sa iskazanim ciljem zemalja regiona da se priključe Evropskoj Uniji, mi smo proteklih 10 godina potpisali zajmove od skoro sedam milijardi evra za projekte u ovom delu sveta", rekao je Hoyer, navodi se u saopštenju.

    On je rekao da je ta banka pomogla da se izgradi i unapredi infrastruktura, a kroz Zapadnobalkanski okvir za investicije (WBIF) uspostavljen 2009. omogućeno je rešavanje pitanja vezanih za slab razvoj projekata i prekogranično usklađivanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE