Naše navike koje se smatraju uvredom u drugim zemljama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naše navike koje se smatraju uvredom u drugim zemljama

  Dok radimo svakodnevne stvari na određen način, smatrajući da je to tako „prirodno“ i „normalno“, ne razmišljamo koliko su nam ustvari kultura i društvo odredili kako ćemo da jedemo, da se smejemo, oblačimo, pokazujemo poštovanje… Evo primera koji pokazuju da naše uobičajene radnje nisu praksa u drugim zemljama.

  Bakšiš – U Japanu i  Južnoj Koreji bakšiš smatraju uvredom. Radnici duboko veruju da su dobro plaćeni za svoj posao i dobro ga rade. Njima ne treba novčani podsticaj.

  Sedeti na zadnjem sedištu taksija – u Australiji, Novom Zelandu, i u nekim delovima Irske, Škotske i Holandije smatra se nepristojnim ako ne sednete na mesto suvozača. To je pitanje jednakosti.

  Palac gore – Na bliskom Istoku, u Latinskoj Americi, Zapadnoj Africi, Rusiji i Grčkoj palac gore ima isto značenje kao i nama podignut srednji prst.

  Smejanje otvorenih ustiju – u Japanu se ovakav smeh smatra nekulturnim, nešto slično kao kad neko jede otvorenih ustiju ili mljacka.

  Akademskih 15 minuta kašnjenja – koji su za nas koliko-toliko prihvatljivi u nekim zemljama kao što je Nemačka, smatra se veoma bezobraznim, jer to znači da ne cenite tuđe vreme.

  Doći na vreme – s druge strane Latinska Amerika, pogotovo Argentina, ima nepisano pravilo da se na večeru uvek kasni.

  Jedna ruka u džepu – smatra se arogantnim potezom u Turskoj, kao i u Južnoj Koreji.

  Korišćenje leve ruke kada radite bilo šta – u Šri Lanki, Africi, Indiji i na bliskom Istoku nije se uvek koristio toalet-papir, već leva ruka. Za njih je kao šamar u lice kada vide da neko koristi levu ruku za rad.

  Otvaranje poklona odmah – u Kini i Indiji cepanje ukrasnog papira pred darivaocem i otvaranje poklona pokazatelj je gramzivosti.

  Pokazivanje tabana – u arapskim, muslimanskim, hindu i budističkim zemljama pokazivanje tabana smatra se nepoštovanjem drugog, jer se smatra da je to najprljaviji deo našeg tela pošto dodiruje zemlju.

  Ispijanje tuđeg alkohola – Nepristojno je da pijete alkohol koji niste doneli na zabavu u Norveškoj. Dok je kod nas normalno da donesete flašu piva, a pijete šta vam se prohte.

  Muškarac bez majice – u Južnoj Koreji muškarci nose majice čak i na plaži.

  Hrana van restorana ili kuće – Dok je kod nas normalno da prezalogajimo nešto na ulici, u autobusu, na radnom mestu… u Ruandi i Japani smatra se neprihvatljivim.

  Dodirivanje – Ako grlite ili dodirujete nekog u Kini, Koreji, na Tajlandu ili bliskom Istoku, možete da ga uvredite. Poštovanje tuđeg intimnog prostora varira od zemlje do zemlje.

  Postavljanje određenih pitanja – Naše „kako si, šta radiš, šta ima novo“ u, na primer, Holandiji smatraće se kao da zabadate nos u tuđu privatnost.

  Odbijanje hrane – Nekad kad odemo kod nekog odbijemo posluženje iz pristojnosti ili da ne bismo namučili domaćina, a u Libanu bi se za takav potez domaćini ozbiljno naljutili.

  Uzimanje poklona bez prethodnog odbijanja – U Japanu i Kini se očekuje da nekoliko puta odbijete poklon pre nego što ga uzmete, dok se kod nas oberučke prihvata, često bez ičega za uzvrat.

  „Čišćenje“ tanjira – Kada pojedete sve iz tanjira obično znači da vam se obrok veoma dopao, a domaćinu pokazujete koliko ste uživali. U Kini, Rusiji, na Filipinima i Tajlandu to znači da ste još gladni i da domaćin treba da vam donese još hrane.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE