Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radnici u Amazonu obolevaju od fizičkih i mentalnih bolesti

    Zaposleni kompanije Amazon u Velikoj Britaniji obolevaju od fizičkih i mentalnih bolesti zbog radnog režima, upozorava sindikat GMB.

    Radnici u distribucijskim centrima širom zemlje su pod pritiskom da budu "nadprosečni amazonovi roboti", rekla je Elly Baker, glavna sindikalna komesarka za Amazon.  

    Komentar stiže nakon što je New York Times objavio članak o okrutnosti s kojom su suočeni zaposleni u Amazonu u korporativnom sedištu u Sijetlu, uključujući grubo i nemilosrdno ophođenje s radnicima koji prolaze kroz lične krize, bilo da je reč o borbi s rakom ili pobačaju.

    >>>> Ispovest bivše radnice: Bolji mi je najgori dan kao beskućnik, nego najbolji u Amazonu

    "To je težak fizički posao, ali postojan stres zbog nadzora i nemogućnosti da u bilo kojem trenutku budete ispod traženog nivoa obavljanja zadataka je okrutna. Vi ne možete biti normalna osoba. Vi čitavo vreme morate biti nadprosečan amazonov robot," kaže Baker i dodaje da zaposleni pate od problema s kostima i mišićima, stresa i teskobe. "Mi vidimo ove specifičnosti zbog režima pod kojim rade".

    New York Times je intervjuisao više od 100 bivših i sadašnjih radnika Amazona opisujući uslove u kojima nema empatije dok se ljudi zbog produktivnosti i efikasnosti teraju na rad do granica izdržljivosti.

    >>>> Zanimljiv zahtev radnika Amazona: Platite nam čekanje na pretres

    Članak nudi niz anegdota da bi opisao loše uslove rada, uključujući svedočenje žene s rakom dojke koja je stavljena u program "poboljšanja efikasnosti" i druge radnice koja je morala na poslovni put samo dan nakon pobačaja.

    Ekspoze navodi da su radnici konstanto praćeni, unutar i izvan radnog vremena, postojanost se meri njihova produktivnost i uspešnost, a menadžeri brzo uručuju otkaze onima koji ne zadovoljavaju stroge kriterijume. Osnivač Amazona Jeff Bezos od svih zaposlenih očekuje da na elektronsku poštu odgovore odmah, čak i ako je ona stigla usred noći ili vikendom. Zaposleni dobijaju i podsticaj da prijave kolege u atmosferi koja promoviše bezočnu konkurentnost.

    >>>> O čemu razmišlja generalni direktor i osnivač Amazona kada zapošljava ljude

    Bezos je u pismu zaposlenima napisao da članak iz New York Timesa "ne opisuje Amazon" kakvog on poznaje i pozvao radnike da "ako primetepriče poput onih iz izveštaja, kontaktiraju odsek za ljudske potencijale", piše Guardian.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE