Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stephen King vas savetuje kako da postanete bolji pisac

    Renomirani autor Stephen King napisao je preko 50 knjiga koje su doprle do miliona ljudi šitom sveta. U svojim memoarima “Za pisanje” King je podelio vredne savete kako da postane bolji pisac. I nije ih zašećerio: “Mogu da vam lažem i da kažem da nema loših pisaca. Izvinite, ali ima ih i to mnogo.” Ne želite da budete jedan od njih? Ovo su saveti iz njegove knjige kako da budete fantastičan pisac.

    Prestanite da gledate televiziju. Umesto toga, čitajte što je više moguće

    Televizija je otrov za kreativnost, rekao je King. Pisci treba da gledaju u svoja unutrašnja bića i da se okrenu životu mašte. Zato treba da čitaju što je više moguće, i da isto tako pišu. “Čitajte raznovrsnu literaturu, i stalno radite da usavršite i korigujete svoj rad.”

    King svuda nosi knjigu, a čita čak i za vreme obroka.

    Pripremite se za više promašaja i kritika nego što možete da podnesete

    Ne samo da sumnjate u sebe i svoj rad, već vas i drugi potkopavaju. King poručuje da ne odustajete samo zato što nije lako, i da uvek sa sobom imate dozu optimizma.

    Ne traćite vreme tako što ćete pokušavati da ugodite drugima

    Ne možete da ugodite svakom ukusu. King je shvatio do svoje 40.godine da je svaki pristojan pisac bio optužen da je protraćio svoj talenat. Tako da kritika i ne bi trebalo toliko da brine.

    Pišite, pre svega, za sebe

    Trebalo bi da pišete jer vas to čini srećnima i ispunjenima. “Ako pišete zbog radosti, možete da radite to zauvek”.

    Zagrebite po stvarima o kojima je najteže pisati

    “Najvažnije stvari je najteže napisati” kaže King. “Postoje stvari kooje vas posrame jer  nisu u skladu sa vašim osećanjima. Za Kinga pisanje usavršava razmišljanje.

    Kada pišete, isključite se od ostatka sveta

    Pisanje je potpuno intimna aktivnost. Stavite sto u ćošak sobe, i sklonite sve što može da odvuče pažnju, od telefona do otvorenog prozora. “Pišite sa zatvorenim, a ispravljajte sa otvorenim vratima”, poručuje King.

    Pišite svakog dana

    Kada počnem rad na nekom projektu, ne stajem i  ne usporavam dok ga ne završim – kaže King i dodaje: Ako ne pišem svakog dana, slova nestaju iz moje glave. Počinjem da gubim priču. Jednostavno, pisanje knjige shvatite kao posao.

    Kada završite, napravite dugačak korak nazad.

    King upoređuje process pisanja i popravki sa prirodom: Kada pišete knjigu, provodite dan za danom tražeći i nalazeći drveće. Kada završite, trebalo bi da se vratite nazad i pogledate šumu.

    Takođe, ne treba brinuti o greškama, one izvlače najbolje od nas.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE