Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jedan namet odnese 8,5 milijardi dinara godišnje

    Privreda plaća 384 neporeska nameta, od čega su gotovo dve trećine parafiskalni, a za 20 najvećih građani i privreda izdvojili su prošle godine 76,3 milijarde dinara, odnosno preko 600 miliona evra.

    Najviše novca otišlo je na republičku sudsku taksu – više od 8,5 milijardi dinara, što je neznatno manje nego 2013. godine, pokazuje analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

    Privreda plaća 384 neporeska nameta, od čega su gotovo dve trećine parafiskalni. Zbog toga, u NALED smatraju da je neophodno što pre usvojiti pravilnik s jasnim kriterijumima za određivanje visine taksa koje bi bile u skladu s realnim troškovima države.

    Predsednik UO NALED Vladan Atanasijević kaže da u suštini niko nema problem da plati 100 dinara, 1.000 ili 2.000 dinara ukoliko zna šta dobija zauzvrat. U Uniji poslodavaca Srbije kažu da kriterijumi na osnovu kojih se određuje visina nameta najčešće nisu precizno utvrđeni.

    Nebojša Atanacković iz Unije kaže da, između ostalog, lokalne samouprave naplaćuju neke svoje usluge i ono što nije usluga, zavisno od toga koliko im treba novca.

    "Posebno naglašava nepredvidivost tih nameta koji, kako kaže, mogu da budu zaista različiti, da se uvedu u toku godine tako da privrednici zaista ne mogu da unapred očekuju koji je to trošak koji može da ih zadesi u toku jedne poslovne godine."

    Do kraja godine očekuje se Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara. Posle javne rasprave i usvajanja primenjivao bi se od 2016. godine, saznaje RTS u Ministarstvu finansija. Prema istraživanju NALED, čak 72 odsto neporeskih nameta je u nadležnosti republičkih organa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE