Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpske firme late mete za hakere

    Od početka godine, svako četvrto malo i srednje preduzeće bilo je meta napada preko interneta, a prijavljena šteta veća je od milion evra.

    Po broju napada Srbija je na 53. mestu u svetu, u rangu s Nemačkom i Austrijom. Firme su oštećene za sume i do 150.000 evra, a napadači su uglavnom iz inostranstva. Policija i stručnjaci savetuju nabavku legalnih antivirus softvera i oprez pri poslovanju.

    Prevaranti najčešće presreću elektronsku poštu. U pogodnom trenutku, s mejla koji se razlikuje od poslovnog samo u jednom slovu, šalju poruku da je promenjen broj računa. U firmi ne provere mejl adresu i tako novac elektronski bude prenet na račun kriminalaca.

    Prevaranti ga podignu i u sekundi ugase taj račun, a prevaru je gotovo nemoguće dokazati. Zato MUP savetuje obuku zaposlenih i pojačan oprez.

    "Potrebno je da pogledaju zašto je došlo do promena parametara u fakturi na primer, zašto se sada menja račun, da pokušaju da na drugi način kontaktiraju firmu sa kojom posluju u inostranstvu.

    Tek kada dobiju potvrdu i na takav način, tek onda treba da pristupe transakciji", kaže šef Odseka MUP za elektronski kriminal Vladimir Urošević.

    Većina domaćih malih i srednjih preduzeća nema novca za internet zaštitu niti za zapošljavanje IT stručnjaka. Oni koriste besplatne antivirus programe koji nude samo osnovnu zaštitu, bez svakodnevnog čuvanja transakcija, osvežavanja podataka i šifrovanja poslovnih tajni.

    "Statistika govori da 99,99 odsto kompanija, tih malih i srednjih poduzeća u Srbiji koristi internet za svoje svakodnevno poslovanje i ta sama bazična zaštita nije dovoljna", kaže direktor kompanije Kaspersky za Jugoistočnu Evropu Dragan Martinović.

    Na domaćem tržištu, cene legalnih antivirus programa na godišnjem nivou koštaju od 5.000, pa do nekoliko desetina hiljada dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE